Ontploffing V1: 'Berg zand, beek leegpompen en luchtruim dicht'

KRUISLAND - Er moet een flink aantal maatregelen genomen worden voor de ontploffing van de V1-bom in het weiland in Kruisland. Zo moet het land worden drooggelegd, het luchtruim worden afgesloten, moeten de bewoners van twaalf huizen geëvacueerd worden en moeten paarden en pony's het gebied uit. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie - EOD - heeft donderdag de plannen toegelicht op de locatie waar de bom ligt.

Het gebied rond de bom wordt in een straal van 600 meter afgesloten. Er wordt ook seismologisch onderzoek gedaan naar de kracht van de aardschok. De bom wordt donderdag gecontroleerd tot ontploffen gebracht door de EOD.

Negen meter zand
Het is geen alledaagse klus. De EOD moest zelfs overleggen met de EOD's van Engeland en Duitsland hoe deze V1 te laten ontploffen. Demontage bleek namelijk niet mogelijk. De bom ligt op zijn kop en de onstekers zijn bijzonder gevoelig voor schokken.

Daarom wordt eerst heel voorzichtig een laagje zand op de bom gelegd. Met de hand welteverstaan. Als er voldoende zand op ligt, wordt er met een kraan zand op gelegd. Laagje voor laagje, tot de berg negen meter hoog is.

'Erg voorzichtig'
"Het metaal om de bom heen is maar twee millimeter dun", legt Peter Zaal van de EOD uit. "Er zit een behoorlijke hoeveelheid springstof in. Het moet allemaal erg voorzichtig gebeuren."
De bom werd 31 januari gevonden op het land van een boer aan de Dirkjesdijk in Kruisland. Het bleek een explosief met 930 kilo springstof. "Er ligt niet een complete V1 in de bodem", vertelt Zaal. Hij laat een boek met tekeningen van de V1 zien. "Het gaat om het voorste deel, waar de springstof zit. Een vat van negentig centimeter doorsnede."

De EOD krijgt zo'n 2300 meldingen van granaten en bommen per jaar. Een op de 30.000 keer is het bewuste explosief een V1. "Deze situatie hier in Kruisland is uniek", zegt Peter Zaal. "Het maakt het vooral zo lastig dat de gevechtslading ondersteboven ligt en dat de ontstekers zeer gevoelig voor schokken zijn."

Luchtruim dicht
Er moeten nogal wat maatregelen worden genomen. Zo gaat het luchtruim dicht, omdat er niemand boven de bom mag vliegen als die donderdag explodeert. Het water uit de beek moet worden weggepompt en de beek moet worden afgedamd om de kracht van de aardschok te beperken. "Het is niet zo dat ze deze knal in Roosendaal straks voelen", vertelt Zaal verder. "We hebben sleuven gegraven, zand gestort en het gebied wordt drooggelegd. Dat moet de schok straks allemaal dempen."

print corrigeer
Publicatie: donderdag 20 februari 2014 - 14:19
Auteur: Marieke Boerefijn