20 tips over voortvluchtige vuurwapengevaarlijke verdachten overval Lage Mierde

LAGE MIERDE - De politie heeft twintig tips binnengekregen over de vuurwapengevaarlijke verdachten Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19). Hun namen en foto's werden vrijdag vrijgegeven omdat ze worden gezocht voor twee ernstige misdrijven, waaronder een overval en zware mishandeling in Lage Mierde.

De gouden tip zit er nog niet bij, zo bevestigt een politiewoordvoerster zondag aan Omroep Brabant. "De verschillende tips samen vormen wel een aanwijzing."

Overval en ontvoering
Van der Ploeg en Bircan worden gezocht voor een gewelddadige overval in Lage Mierde, eerder deze week. De bewoner van een huis aan de Goorweg werd daarbij ernstig mishandeld. Hij raakte zwaargewond. Drie omstanders werden bedreigd met een vuurwapen en gekneveld achtergelaten. De politie verdenkt de twee verdachten er ook van een vrouw uit Meppel (Drenthe) te hebben ontvoerd na een inbraak. Ze werd gedumpt in een bos in Lelystad.

Niet zelf benaderen
De politie heeft nog geen idee waar de twee zich schuil houden. "Ze zijn vuurwapengevaarlijk, dus als mensen ze zien moeten ze hen niet zelf benaderen maar direct 112 bellen."

Ondanks een landelijke oproep om naar het tweetal uit te kijken, staan ze nog niet op de Nationale Opsporingslijst. Op die lijst staan de meestgezochte criminelen van Nederland. "Wij gaan daar wel over nadenken, maar proberen ze eerst te vinden door hun namen en foto's te verspreiden. We zetten hier een hartstikke zwaar middel in, dus we willen ze snel pakken", zegt een politiewoordvoerster. Als ze dinsdag nog niet gepakt zijn, volgt eventueel een getuigenoproep in Opsporing Verzocht.

De politie heeft nog geen aanwijzingen dat de twee naar het buitenland zijn gevlucht. Op dit moment is er dan ook geen reden om ze internationaal als gezocht te laten registreren. 

Vluchtauto's
Bij de overval in Lage Mierde werd de auto van de bewoner, een rode Renault Clio met kenteken 46-JB-GS gestolen. De vermoedelijke daders zouden ook rondrijden in een blauwe Renault Laguna met kenteken 98-GG-PP. De politie roept op uit te kijken naar deze auto's.

print corrigeer
Publicatie: zondag 23 februari 2014 - 13:15
Auteur: Yoeri Vugts