Start onderzoek naar gezondheid van Brabanders in de buurt van veestallen

DINTHER - In Brabant en Limburg start maandag een groot onderzoek naar de gevolgen van de intensieve veehouderij op de gezondheid van mensen. In Dinther worden de eerste mensen getest. Ze staan bloed en neusslijm af. Ook worden hun longen onderzocht.

In totaal worden de komende tijd drieduizend Brabanders en Limburgers gecontroleerd. Ook vullen de deelnemers een vragenlijst in over hun gezondheid.

Naast het gezondheidsonderzoek worden op zestig plekken in Brabant en Limburg luchtmetingen gedaan. Zo willen deskundigen uitzoeken welke ziekteverwekkers op het platteland worden verspreid. Het onderzoek is nodig om meer duidelijkheid te krijgen over het gevaar van veestallen voor de gezondheid.

Meer bacteriën
Uit de blaastest en het bloedonderzoek moet blijken of mensen die in de buurt van stallen wonen, besmet zijn met bacteriën uit de veehouderij. Het onderzoek is een vervolg op luchtmetingen en een analyse van huisartsgegevens die eerder in Brabant en Limburg zijn uitgevoerd.

Toen werden op vijf plekken in de buurt van koeien, varkens en kippen meer bacteriën ontdekt. In de buurt van bedrijven met geiten en kippen werd vaker longontsteking vastgesteld.

RIVM
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). De resultaten worden in 2016 verwacht.

print corrigeer
Publicatie: maandag 10 maart 2014 - 07:48
Auteur: Sandra Kagie