Gemeente Eindhoven investeert twee miljoen euro in Dutch Design Week

EINDHOVEN - De Eindhovense raad heeft dinsdagmiddag ingestemd met het plan om bijna twee miljoen euro uit te geven voor steun aan de Dutch Design Week. Voor dat bedrag koopt de gemeente Eindhoven het intellectueel eigendom van de Dutch Design Week. Dat bestaat uit onder andere de naam en het logo.

Het bleef lang onduidelijk of er een meerderheid in de raad zou zijn voor deze uitgave. De beslissing moest dinsdag genomen worden, omdat begin april een lening van 1,4 miljoen euro terug moet worden betaald door de Dutch Design Week terwijl de organisatie daar het geld niet voor heeft.

Grote problemen
Capital D, de organisatie achter de Dutch Design Week, bleek vorig jaar grote financiële en organisatorische problemen te hebben. Omdat Eindhoven de Dutch Design Week erg belangrijk vindt, gaf de gemeente een garantie af voor een lening die het Capital D mogelijk maakte de Dutch Design Week van 2013 te toch nog regelen. Die lening was aangegaan voor een jaar en zou dus in april moeten worden terugbetaald.

Capital D is sindsdien gereorganiseerd en presteert beter maar heeft nog niet voldoende kapitaal de lening af te lossen. De situatie dreigde dus dat de gemeente de lening zou moeten afbetalen en dat Capital D en dus de Dutch Design Week ten onder zouden gaan.

Door voor bijna twee miljoen het intellectueel eigendom van de Dutch Design Week over te nemen, heeft de gemeente dat rampscenario dinsdagmiddag voorkomen.

Gemeente blijft meekijken
Wel nam de raad een motie aan van de PvdA en GroenLinks om Capital D in de toekomst voor het gebruik van het intellectueel eigendom te laten betalen. Wethouder Mary-Ann Schreurs zegde toe dat de raad voor het eind van het jaar te horen krijgt of Capital D organisatorisch en financieel weer gezond is. Als dat niet zo is, heeft de gemeente op dat moment nog voldoende tijd om naar een andere organisatie te zoeken die de Dutch Design Week wil organiseren.

Het voorstel voor de aankoop van het intellectueel eigendom werd gesteund door PvdA, VVD, D66 en GroenLinks, de partijen die in Eindhoven de huidige coalitie vormen.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 25 maart 2014 - 15:42
Auteur: Bert van Doorn