Klok & Peel Museum in Asten wint prestigieuze Museumprijs

ASTEN - Het Klok & Peel Museum in Asten heeft de Museumprijs gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden. De Museumprijs is de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. Het museum kreeg bijna de helft van het totaal aantal publieksstemmen.

Natuurmuseum Brabant in Tilburg, Naturalis in Leiden en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam maakten ook kans op de prijs. Het Klok & Peel Museum won met 49 procent van de stemmen. In totaal brachten bijna 34.000 mensen afgelopen maand via internet hun stem uit op hun favoriete museum. Dit zijn er bijna vijfduizend meer dan vorig jaar.

Vakjury
Via museumprijs.nl kon tot eind maart worden gestemd op de musea. De vier kanshebbers werden geselecteerd door een vakjury. Elk jaar wordt een ander criterium gekozen. Dit jaar viel de keus op natuurhistorische musea die er het best in zijn geslaagd hun collectie op een aansprekende wijze aan een breed publiek te presenteren.Het Klok & Peel Museum werd door de jury genomineerd 'vanwege de vernieuwende wijze waarop presentatietechnieken worden ingezet om kennis over de natuur in de Peel over te dragen aan een breed publiek'.

Ambitie
Het museum combineert traditionele presentaties met digitale en interactieve. Klok & Peel heeft de ambitie 'het groenste museum van Nederland te worden'. De instelling heeft een klein budget en draait bijna helemaal op vrijwilligers.

De Museumprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1990 en is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 3 april 2014 - 14:30
Auteur: Bart Elzendoorn