Brabant viert eerste Koningsdag: 40.000 mensen bij 538Koningsdag in Breda, 180.000 in Eindhoven

EINDHOVEN - Brabant is zaterdag oranje, want het is Koningsdag. Door de hele provincie waren er vrijmarkten, optredens en andere evenementen. In de grote steden komen vele duizenden mensen af op feesten met live-muziek, zoals het 538Koningsdag-feest in Breda. Het allerdrukst was het in Eindhoven, waar de hele binnenstad in het teken stondvan EINDHOVEN=KING. In totaal kwamen daar 180.000 mensen feest vieren.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten op deze eerste Koningsdag met hun familie de Noord-Hollandse gemeenten De Rijp en Amstelveen. Gelukkig was er zaterdag in Brabant ook genoeg te beleven: je kon overal in de provincie terecht voor vrijmarkten, feest en live-muziek. De leukste oranje-evenementen hebben we op een rijtje gezet.

Bijna overal droog
Het weer was zaterdag koninklijk goed. Het was ongeveer negentien graden en droog. Zon en wolken wisselden elkaar af. Zaterdagavond viel lokaal een bui, maar op veel plekken bleef het de hele avond droog.

De NS zet langere en meer treinen in om iedereen op Koningsdag te vervoeren. Vooralsnog zijn er op het spoor weinig problemen.

538 in Breda
In de grotere steden van Brabant waren zaterdag grote evenementen met live-muziek. Het jaarlijkse feest van Radio 538, voorheen altijd op het Museumplein in Amsterdam, was dit jaar voor het eerst in Breda. Op het podium stonden onder anderen Alain Clark, Armin van Buuren, Chef'Special, Gers Pardoel en Kensington.

Het Chasséveld in Breda stond bomvol. Rond negen uur waren er nog ongeveer 30.000 feestvierders. Er stonden flinke rijen om het festivalterrein op te komen. Op het hoogtepunt waren er zo'n 39.000 mensen op het terrein bij het Chassé.

Het zou kunnen dat mensen na het evenement 1,5 uur op hun trein moeten wachten door de drukte. Ook in het Valkenbergpark in Breda was het 's middags lekker druk.

Topdrukte in Eindhoven
Koningsdag in Eindhoven is zoals altijd bijzonder populair. Jaarlijks kwamen uit het hele land enkele honderdduizenden bezoekers naar Eindhoven. Eindhoven heeft het feest onderverdeeld in drie onderdelen: dance, music en family.

Op alle denkbare plekken in de binnenstad, zoals de Markt, het Stationsplein en het Stadhuisplein speelden live bands en draaien deejays. In totaal kwamen zo'n 180.000 mensen een feestje bouwen. De gemeente is tevreden over het verloop.

Feest op de Parade en foto's in Oosterhout
Ook in onze hoofdstand Den Bosch barstte het feest zaterdag al vroeg los op de Parade. Eerst was daar een ontbijt voor alle kinderen en konden mensen alvast opwarmen met wat muziek. Maar feest en verdrietige gebeurtenissen kunnen soms heel dicht bij elkaar liggen. Omdat er zaterdag ook een begrafenis was in de Sint-Jan, werd het feest op de Parade even stilgelegd toen de mensen uit de kerk kwamen.Onze fotograaf liep de hele middag rond in Oosterhout. Alle sfeervolle kiekjes van Koningsdag daar zijn te vinden op onze Flickr-pagina.

Vrijmarkten
Naast grote evenementen is Koningsdag voor veel Brabanders ook hét moment om de zolderinventaris de straat op te slepen voor de vrijmarkten die overal worden gehouden.

In alle vroegte probeerden de handelaren-voor-één-dag al een drukbezocht plaatsje op straat te reserveren. In Zevenbergen, waar de vrijmarkt om tien uur begon, waren de eerste gegadigden al voor zes uur 's ochtends aanwezig.

Like de koninklijke familie
Het feestbeest zelf doet Brabant dit jaar helaas niet aan, maar de RVD heeft er zaterdagochtend voor gezorgd dat iedereen toch in contact kan komen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De Koninklijke familie heeft nu namelijk een eigen facebookpagina. De koning en koningin wensten iedereen via de pagina een fijne Koningsdag toe.

Alles over Koningsdag in Brabant vind je op onze themapagina: omroepbrabant.nl/koningsdag.
print corrigeer
Publicatie: zaterdag 26 april 2014 - 06:27
Auteur: van der Linden Sid