Provincie wacht nog met besluit over 25 miljoen euro voor de Brabantse cultuur

DEN BOSCH - Provinciale Staten gaat begin juli geen beslissing nemen over het Brabant-C fonds. Volgens een grote groep provinciale politici is het voorstel voor dit cultuurfonds met 25 miljoen euro nog niet 'rijp' en moet de beslissing worden uitgesteld. Volgens de planning zou het fonds er per 1 januari 2015 moeten zijn.

Tot het uitstel werd vrijdagmiddag besloten in een commissie van provinciale politici. VVD, PVV en Vijftig Plus stemden voor uitstel. In de Staten hebben deze partijen samen geen meerderheid; door een samenloop van omstandigheden hadden ze die vrijdagmiddag wél in de ingelaste commissie 'Cultuur en Samenleving'.

Vakantie
Cultuurgedeputeerde Brigitte van Haaften (CDA) wil het weekeinde gebruiken om na te denken over de ontstane situatie. Zij is er van overtuigd dat de Brabantse cultuurwereld het fonds van 25 miljoen euro hard nodig heeft. Door de naderende vakantieperiode is de volgende commissievergadering waar over het cultuurfonds gepraat kan worden pas in september.

De VVD - die deel uitmaakt van de coalitie die het plan heeft ingediend - is niet tegen het Brabant-C fonds. Maar de partij heeft moeite met de manier waarop de gedeputeerde de zaken aanpakt. Volgens VVD-politicus Marijn ten Harmsen van der Beek wil de partij wel meewerken aan een plan om het nieuwe fonds toch per 1 januari actief te krijgen.

Cultureel vooraanstaand
Het fonds moet een rol spelen in de doelstelling om Brabant op cultureel gebied even vooraanstaand te maken als op economisch gebied. De cultuurwereld in de provincie heeft de laatste tijd veel te lijden onder bezuinigingen bij het rijk en bij de gemeenten. Het plan is om 25 miljoen provinciegeld in het cultuurfonds te storten en later wellicht nog eens vijftien miljoen.

De VVD vindt dat gedeputeerde Van Haaften de doelstellingen van het fonds niet duidelijk genoeg heeft gefornuleerd. Ook heeft de partij er bezwaar tegen als het geld verdeeld wordt door een nog op te richten stichting.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 13 juni 2014 - 18:39
Auteur: Peter Pim Windhorst