Buurtschap Klein-Zundertse Heikant wint 73ste editie bloemencorso Zundert

ZUNDERT - Praalwagen 'Paardenkracht' van buurtschap Klein-Zundertse Heikant heeft zondag de 73ste editie van het bloemencorso in Zundert gewonnen. Met 631 punten trok het buurtschap aan het langste eind.

Paardenkracht werd ontworpen door  Karel de Hoon en Robin Jochems. De ontwerpers namen de trofee in ontvangst. Vorig jaar werd buurtschap Klein-Zundertse Heikant tweede.
Buurtschap Laer-Akkermolen werd met 612 punten derde met praalwagen 'Haute Cuisine***'. 'Tokkelen', de wagen van buurtschap De Berk, eindigde met 615 punten op de tweede plaats.

Twintig deelnemende buurtschappen
Het hele jaar waren vrijwilligers uit de twintig deelnemende buurtschappen bezig met het maken van ‘hun’ bloemenwagen. Het corso bestaat al sinds 1936 en vindt ieder jaar plaats op de eerste zondag van september.De corsowagens worden door de vrijwilligers zelf geduwd en leggen een route van ongeveer 5 kilometer af. Ze passeren de hoofdtribunes aan de Molenstraat twee keer omdat daar de jury is gevestigd.

Tijdens de eerste doorkomst worden de wagens beoordeeld door de jury, bij de tweede doorkomst wordt bekendgemaakt welke wagen gewonnen heeft. De winnende paalwagen is de enige wagen die van de jury mag stoppen: het signaal dat dat buurtschap gewonnen heeft.

Start om één uur
Toeschouwers voor het corso waren er al vroeg bij. Om vijf uur zondagmorgen werden de eerste stoeltjes al langs de route geplaatst. Tuinstoelen afkomstig van inwoners, die op die manier de beste plekken langs de route claimden. Volgens de organisatie trok het corso zondag tussen de zeventig en tachtigduizend toeschouwers, waarvan veel uit het buitenland.

Dit jaar namen onder meer wagens met thema's als 'Trots', 'Doorgedraaid' en 'Censuur' deel aan de strijd om de ereprijs. Op de website van het evenement is een overzicht met alle deelnemende buurtschappen te vinden.Omroep Brabant zendt zondagavond om zeven uur op tv een samenvatting uit van het bloemencorso. Daarna wordt de uitzending elk uur herhaald.

print corrigeer
Publicatie: zondag 7 september 2014 - 10:59