Wat gaat er gebeuren in het Van Gogh-jaar 2015? Van GLOW tot roodharigen, van corso tot musical

AMSTERDAM - In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Dat zal aan Brabant niet ongemerkt voorbijgaan. En het is misschien een beetje flauw om dan alleen over Brabant te praten. Het Van Goghjaar (2015) is het eerste grote evenement van Van Gogh-Europe, een samenwerkingsverband van Van Gogh-instellingen die ook na 2015 gewoon samen verder willen.

In het Amsterdamse van Goghmuseum werd dinsdagmorgen een programma met een groot aantal verschillende evenementen georganiseerd. En dat ging van groot naar klein. Het van Goghmuseum zelf, museum Kröller-Müller en het van Noordbrabants Museum gaan uiteraard tentoonstellingen maken. Maar ook de roodharigendag in Breda, GLOW in Eindhoven en het bloemencorso in Zundert laten zich in 2015 door Van Gogh inspireren.

Musical
Musicalproducent Albert Verlinde komt in het najaar van 2015 met zijn musical over Vincent van Gogh. De voorstelling op een nu nog geheime lokatie in Brabant was eigenlijk voor later gepland maar is voor het Van Goghjaar naar voren geschoven. De bedoeling is dat de musical op die Brabantse plek ook nog lang na 2015 door blijft lopen.

De grote artistieke evenementen zijn (uiteraard) in de grote musea. Het Van Goghmuseum en Kröller-Müller hebben nu eenmaal de schilderijen van Van de Brabantse meester in hun bezit. Het Van Gogh gebruikt die collectie om volgend jaar een tentoonstelling over Van Gogh en zijn grote Noorse collega Munch te maken. Kröller-Müller komt met 'Van Gogh en Co', een tentoonstelling met werken van een groot aantal kunstenaars die samen met Van Goghs werk om belangrijke thema's van Vincent worden samengebracht.

Erg veel belangstelling
Het Noordbrabants Museum gaat de vaste tentoonstelling over Brabant, waarin ook Van Gogh is opgenomen, veranderen. Van Gogh trekt nu al zo veel mensen dat er in de Brabantzaal te weinig ruimte is om ze allemaal goed naar de schilderijen te laten kijken, laat staan in 2015 wanneer naar verwachting bussen vol toeristen langs Van Gogh-lokaties gaan reizen.

Verder komt het Noordbrabants Museum volgend jaar met enorme landschappen van de Brit David Hockney én met een tentoonstelling over Brabants design: 'Design uit het land van de aardappeleters'. Het museum wilde vanmorgen niet verder ingaan op een aantal activiteitren die voor het eind van het Van Goghjaar staan gepland. De verwachting is dat het Noordbrabants Museum nog iets speciaals in petto heeft... op de vraag of dat de komst van een aantal Van Goghschilderijen is, kwam vanmorgen geen antwoord.

Van Gogh Europe
Op het programma staan veel activiteiten die anders ook hadden plaatsgevonden en die nu net een extra Van Gogh-tintje krijgen. Feit is dat Van Gogh Europe er in geslaagd is een groot aantal Europese organisaties samen te laten werken. Dat al die clubs elkaar nu kennen, kan ook voor de jaren na 2015 nog wat opleveren.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 23 september 2014 - 13:13
Auteur: Peter Pim Windhorst