Philips moet 369 miljoen euro schadevergoeding betalen vanwege schenden medische technologiepatenten

WILMINGTON - Philips moet een schadevergoeding betalen van 466 miljoen dollar (369 miljoen euro) aan het Amerikaanse medische bedrijf Masimo vanwege het schenden van patenten bij medische technologie. Dat is de uitkomst van een rechtszaak in Wilmington in de Amerikaanse staat Delaware die woensdag naar buiten kwam. Philips gaat in beroep tegen de beslissing.

Masimo klaagde het Amerikaanse onderdeel van Philips in 2009 aan omdat dat patenten zou hebben geschonden bij technologie om onder meer de bloeddruk te meten via de vingertoppen.

'Niks fout gedaan'
Philips zei niks fout gedaan te hebben en dat schadevergoedingen niet aan de orde zijn. Het in Californië gevestigde Masimo had oorspronkelijk om een schadevergoeding gevraagd van 651 miljoen dollar.

Philips heeft op zijn beurt Masimo beschuldigd van patentschending en eist een schadevergoeding van 169 miljoen dollar van het bedrijf. Dit werd verworpen door de jury.    

Philips in beroep
Philips gaat in beroep tegen de boete van 466 miljoen dollar die het bedrijf moet betalen vanwege het schenden van patenten bij medische technologie. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf woensdagavond gezegd.

"We zijn zeer teleurgesteld in de beslissing van de jury. Philips is en blijft overtuigd dat zij geen inbreuk heeft gemaakt op enige geldige claims van de twee octrooien die in stelling zijn gebracht. We zullen alle beschikbare juridische middelen aanwenden om deze beslissing van de jury ongedaan te maken voor de relevante rechterlijke instanties in de VS. Philips heeft het volste vertrouwen succesvol te zijn in de door haar in te stellen beroepsprocedures."

Op twee na hoogste schadevergoeding dit jaar
Volgens gegevens van Bloomberg is het de op twee na hoogste schadevergoeding door een jury in de Verenigde Staten van dit jaar. De zaak bij het U.S. District Court, District of Delaware (Wilmington) nam twee weken in beslag.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 1 oktober 2014 - 22:23
Auteur: Bert van Doorn