Corsobouwers Zundert voor inspiratie over Van Gogh naar Frankrijk: 'Heb jij het licht al gezien?'

ZUNDERT - Het corso 2014 is amper twee maanden achter de rug, maar dat was blijkbaar lang genoeg om nu al te beginnen met de voorbereidingen voor het corso van 2015. Volgend jaar staat het Zundertse corso volledig in het teken van schilder Vincent van Gogh. Afgelopen weekend bracht een forse Zundertse delegatie een bezoek aan het Franse dorp Auvers.

In alle vroegte vertrok zaterdagmorgen uit Zundert een bus vol met ontwerpers en bouwers richting Frankrijk. Vijf uur heen en vijf uur terug met de bus om inspiratie op te doen voor het corso van volgend jaar.

'Gewoon Frans dorp, niets speciaals'
De jongste generatie ontwerpers was nog nooit in het dorp geweest, waar Van Gogh in de paar maanden dat hij daar woonde maar liefst zeventig schilderijen maakte.

De sfeer van het dorp drong maar moeilijk door bij de jongste generatie. "In mijn beleving is het een gewoon Frans dorp, niets speciaals", zegt Oscar Dockx van buurtschap Laer Akkermolen.

Het licht
Bij de officiële ontvangst door de burgemeester van Auvers-Sur-Oise wordt vooral de speciale lichtval geroemd van het Franse dorp. Niet alleen Van Gogh maar ook andere schilders waren lyrisch over dat licht dat op de enigszins donkere novembermiddag er niet in slaagt de Zundertse delegatie te betoveren.

Sterker nog, de vraag 'heb je het licht al gezien?' is gedurende de dag zo'n beetje de meest gestelde vraag met een licht cynische ondertoon.

Kamertje blijft op slot
Toch krijgt de geest van Van Gogh langzaam maar zeker greep op de groep als ze onder leiding van een gids het halve dorp doorkruisen. Ze staan uitgebreid stil bij de herberg waar Vincent een kamer huurde. Zijn kamer, liefkozend 'het kamertje' genoemd krijgt niemand te zien.

De deur is en blijft op slot, het toeristenseizoen is al lang voorbij. De wandeling naar de begraafplaats waar Vincent en broer Theo naast elkaar begraven liggen, voert langs de kerk en door de velden. Plekken die Van Gogh allemaal heeft geschilderd.

Overvoerd met Van Gogh
Na urenlang met Van Gogh te zijn geconfronteerd, lijkt hij als onderwerp toch een beetje bezit te hebben genomen van de soms eigenzinnige bouwers en ontwerpers. Ja, ze zijn geïnspireerd, maar hoe blijft moeilijk uit te leggen.

De resultaten van de Franse inspiratie-dag moeten volgend jaar te zien zijn als Zundert Vincent van Gogh eert tijdens het internationale Van Gogh-jaar.

print corrigeer
Publicatie: zondag 9 november 2014 - 16:26
Auteur: Rob Bartol