Plasterk: 'Geen signalen fraude bij twaalf gemeenten waar DigiD-beveiliging kwetsbaar was'

BREDA - Minister Ronald Plasterk heeft geen reden om aan te nemen dat er gefraudeerd is in de twaalf gemeenten waar de DigiD-beveiliging niet op orde was. Fraude kan hij niet uitsluiten, maar er zijn geen meldingen over misbruik. Dat zei de minister dinsdag in een Kamerdebat.

Moerdijk gaf eerder al aan tot deze twaalf gemeenten te behoren. Rucphen liet eind oktober weten dat het digitale loket inderdaad een kwetsbaarheid bevatte. Beide West-Brabantse gemeenten meldden toen dat uit tests van een gespecialiseerd bedrijf is gebleken dat er geen misbruik is geweest voordat het probleem werd ontdekt.

Niet aan de orde
Het tv-programma Opgelicht?! berichtte eind oktober over de kwetsbaarheid van de DigiD-beveliging. Er werden in eerste instantie 24 gemeenten genoemd, waaronder ook Alphen-Chaam, Waalwijk en Helmond. Al snel lieten die drie gemeenten weten het lek niet aan de orde was op hun sites.

De twaalf gemeenten waren een jaar langs kwetsbaar voor fraude. In Moerdijk en Rucphen werd meteen actie ondernomen. Overheidsorganisatie Logius erkende dat de twaalf gemeenten kwetsbaar zijn geweest.

Altijd nieuwe achterdeurtjes
Plasterk uitte dinsdag zijn verbazing dat het lek zo lang open heeft gestaan. Hij zei erbij dat hackers altijd wel weer nieuwe achterdeurtjes zullen vinden. De minister liet merken dat hij tevreden is over de reactie van Logius toen het lek door een hacker werd gemeld. Binnen 24 uur werd het lek gedicht, aldus de minister, waarna de overheidsdienst is gaan uitzoeken wat de gevolgen waren.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 11 november 2014 - 20:21
Auteur: Dennis Nuiten