'PSV kan ruim één miljoen euro halen uit legale gokmarkt'

EINDHOVEN - Er moet nog een klap op worden gegeven, maar het ziet er naar uit dat ook in Nederland gegokt kan worden op sportwedstrijden. De Tweede Kamer gaat er op korte termijn over stemmen, maar zal waarschijnlijk het voorbeeld van diverse omringende landen volgen.

In België is het bijvoorbeeld al legaal om te wedden op sportwedstrijden. Vooral voetbalclubs profiteren daar van de gokmarkt. Een topclub als PSV zou met online gokken straks meer dan één miljoen euro kunnen verdienen, zo denkt sportmarketeer Bob van Oosterhout uit Eindhoven.

"Er zijn diverse verdienmodellen. Maar het komt er simpelweg op neer dat clubs met veel fans in het voordeel zijn. Die zijn namelijk interessant voor marketingacties", aldus Van Oosterhout. "Willem II en NAC Breda halen er ongetwijfeld een stuk minder geld uit. Maar hebben straks wel meer vlees op de botten."

Wedstrijden live op een goksite
Het meeste geld moet loskomen door wedstrijden live uit te zenden op de site van een gokbedrijf. Mensen kunnen dan rechtstreeks naar het duel kijken en vervolgens geld inzetten op allerhande zaken.

Maar daar zijn wel regels voor, zo vertelt Brabander Eric Konings van wedkantoor Unibet. "Alleen bij topduels in de eredivisie kan er worden gewed op wie de eerste gele kaart krijgt of wie de bal als eerste uitschiet. Dat zijn wedstrijden waarbij de financiële prikkel voor spelers ontbreekt."

'Ingrijpen als het nodig is'
Bij andere duels is het alleen mogelijk om in te zetten op een uitslag of wie er wint of verliest, aldus Konings. "We hebben bovendien een systeem waarmee we precies kunnen zien wie er inzet. Als er iets vreemds wordt opgemerkt, gaan we dat analyseren en eventueel ingrijpen."

Als de Tweede Kamer instemt met het opengooien van de gokmarkt, wordt het waarschijnlijk in 2015 of 2016 ingevoerd. Van Oosterhout ziet het liever vandaag dan morgen gebeuren. "De Nederlandse sportwereld is al vele miljoenen misgelopen."

print corrigeer
Publicatie: donderdag 13 november 2014 - 18:20
Auteur: Joost van Erp