'Politieke cultuur SP onwerkbaar', Eindhovense raadsleden stappen uit partij

EINDHOVEN - Raadsleden Patrick van der Voort en Ernest Maas voor de SP in Eindhoven stappen uit de partij. Ze beginnen een onafhankelijke fractie. De fractie heet Brede Beweging LinksOm, afgekort BBL. Patrick van der Voort zal de functie van fractievoorzitter op zich nemen.

Dat hebben Van der Voort en Maas vrijdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie. De SP maakt in Eindhoven deel uit van de coalitie. De coalitie van PvdA, SP, D66 en GroenLinks houdt een meerderheid.

Functioneren wordt belemmerd
“De politieke cultuur binnen de huidige SP fractie en afdeling maakt het voor ons onmogelijk om het raadswerk goed en professioneel uit te oefenen”, schrijven de twee in een brief naar de voorzitter van de raad.

Van der Voort en Maas vinden dat ze belemmerd worden om een positieve bijdrage te leveren en om hun werk als volksvertegenwoordiger goed te doen. Ze missen visie bij het aanpakken van grote problemen.

Afdrachtregeling
Van der Voort legde vrijdag uit dat ze vinden dat nieuwe raadsleden meer tijd moeten kunnen krijgen om zich te ontwikkelen. Dat lukt niet omdat ze dan in de knel komen met hun levensonderhoud. De twee opgestapte SP'ers vinden dat de partij daarom flexibeler moet omgaan met de afdrachtregeling.

De afdrachtregeling van de SP stamt uit de jaren zeventig. SP-raadsleden moeten 75 procent van hun raadsvergoeding aan de partij afstaan. Het is een grote inkomstenbron voor de partij. Zelf heeft Van der Voort wel een regeling kunnen treffen met de partij. Hij betaalt minder.

Kritiek is puur lokaal
De twee hebben vooral kritiek op de partij in Eindhoven. Ze blijven landelijk wel lid van de SP.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 28 november 2014 - 11:36
Auteur: Jolien van de Griendt