Henk Krol 'wint' De Zak als meest beschamende bekende Nederlander

EINDHOVEN - Tweede Kamerlid Henk Krol uit Eindhoven heeft vrijdagavond een twijfelachtige award binnengesleept. In een uitverkochte Amsterdamse Schouwburg kreeg hij De Zak. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een BN'er die zich in dat jaar schaamteloos heeft gedragen. "Ik vind het heel kortzichtig allemaal, gebaseerd op onzinverhalen", reageert Krol.

Tijdens het Sinterklaasgala voor Volwassenen werd bekendgemaakt dat Krol de publieksprijs De Zak kreeg. Die prijs ging eerder naar Jack Spijkerman, Dirk Scheringa en wetenschapsfraudeur Diederik Stapel van Tilburg University.

Ophef
Henk Krol kreegt de prijs omdat hij niet zo nauw zou zijn geweest met pensioenafdrachten. Ook wordt hij regelmatig beschuldigd van oplichting en fraude. Zelf ontkent Krol deze aantijgingen.

Krol wist van de nominatie en had 5 december daarom vrijgehouden om de prijs eventueel op te komen halen in Amsterdam. "Maar ik was niet uitgenodigd door de organisatie. Het is wel heel makkelijk om iemand belachelijk te maken, maar hem niet uit te nodigen om zijn verhaal te vertellen", aldus Krol tegenover Omroep Brabant. "Ik had graag een toelichting gegeven."

Andere prijzen
De Zak volgt in een rijtje met awards waar Krol met meer trots op terugkijkt. "De Jos Brink-prijs, de Staatsprijs, ik ben Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Maar van deze prijs vind ik niks."

Naast Krol waren ook Eric Nolet (oud-directeur van stichting ALS), de directie van de Nederlandse Zorg Autoriteit en The Common Linnets genomineerd.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 5 december 2014 - 23:19
Auteur: Yoeri Vugts