Nonnen van Sint-Catharinadal in Oosterhout gaan wijn verbouwen

OOSTERHOUT - Om hun eeuwenoude klooster te kunnen behouden gaan de Zusters Norbertinessen in Oosterhout wijn verbouwen. Bij het klooster Sint-Catharinadal komt een wijngaard van 7,5 hectare, een wijnproeflokaal en een winkel. Dat hebben de zusters woensdag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse kloostergemeenschap ervoor kiest om wijn te gaan verbouwen. De zusters hebben verschillende opties de revue laten passeren.

Wat de andere ideeën waren wil kloosteroverste zuster Maria Magdalena niet vertellen. Het idee om wijn te gaan verbouwen was een ingeving van iemand van buiten het klooster. "Ik zie het als een ingeving van de heilige geest en vond het meteen een goed idee. Zeker omdat we nu de grond bij het klooster goed kunnen benutten."

De zeventien zusters van het klooster hebben overigens unaniem ingestemd met de plannen. "De zusters zijn betrokken bij alle beslissingen. Ze hebben schriftelijk anoniem gestemd en alle beslissingen waren unaniem", legt de kloosteroverste uit.

Hulp van Vlaamse wijnboer
De zusters hebben onderzoek laten doen en vastgesteld dat de grond en het klimaat geschikt zijn voor wijnproductie. De zusters krijgen hulp van een ervaren Vlaamse wijnboer.

De Norbertinessen in Oosterhout zijn de oudste kloostergemeenschap van Nederland. Het kasteel waar ze wonen is een rijksmonument. De gemeenschap bestaat  vanaf 1271 en sinds 1647 wonen de zusters in Sint-Catharinadal.

Zundert Trappist
Kloostergemeenschappen gaan steeds vaker op zoek naar mogelijkheden om in levensonderhoud te kunnen voorzien. Zo brouwt Abdij Maria Toevlucht in Zundert sinds vorig jaar het trappistenbier Zundert Trappist.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 17 december 2014 - 11:11
Auteur: Robert te Veele