Sneeuwschade bos Wouwse Plantage enorm: 'Riskant om hier te wandelen'

WOUWSE PLANTAGE/BERGEN OP ZOOM - De bossen in het uiterste westen van de provincie hebben flink last van sneeuwschade. Volgens boswachter Erik de Jonge is er geen bospad waar geen boom is omgevallen en hangen overal gevaarlijke takken en boomtoppen die naar beneden kunnen vallen.

Met name op Landgoed Mattemburgh en Landgoed Wouwse Plantage hangen veel boomtoppen aan een dun draadje en liggen er veel takken op de paden. En dat is gevaarlijk voor wandelaars. Boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap vindt het daarom riskant om in deze bossen te gaan wandelen.

Dennenbos
Vooral de woeste delen met dennenbomen zijn getroffen. "Op Landgoed Mattenburgh staat geen oude zeeden meer overeind", zegt hij. We hebben net een rondje met zijn auto door de bossen gereden en telkens moet de kettingzaag eraan te pas komen om de weg vrij te maken. "In de loofbossen zoals bij Zoomland zie je duidelijk minder sneeuwschade."

Volgens De Jonge is de schade vooral ontstaan door de vele wind. "Als de sneeuw zo zwaar op de takken leunt en helemaal tot ijs geworden is en er steeks een zware zeewind op, dan gaat het massaal barsten en scheuren in het bos. Die bomen zijn dan gewoon topzwaar."

De boswachter is vermoedelijk nog weken zoet met het opruimen van alle omgevallen bomen en losgewaaide takken.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 6 januari 2015 - 16:15
Auteur: Marieke Boerefijn