Het festivalseizoen in Brabant: een selectie van de pareltjes dit seizoen

EINDHOVEN - Drankje in je hand, zonnebril op en dansen maar: het festivalseizoen in Brabant is in volle gang. Paaspop gaf het startschot, daarna volgen tientallen evenementen in de buitenlucht. De hele lente en zomer kun je genieten van een divers aanbod aan festivals. Omroep Brabant heeft een selectie gemaakt van de pareltjes die op het programma staan.

April

Paaspop (3, 4, 5 april)
Paaspop had de eer om het festivalseizoen te openen. Het Schijndelse festival trok in drie dagen tijd zestigduizend bezoekers. Het muziekaanbod was gevarieerd: van rock tot dance tot Nederlandstalig. Alles over Paaspop is terug te lezen op omroepbrabant.nl/paaspop.

Rebirth Festival (11, 12 april)
Op zaterdag kraakten de dancestijlen hardstyle, hardcore en freestyle een harde noot. Op dag twee was opnieuw hardstyle vertegenwoordigd, net als house én het Nederlandse levenslied. Rebirth Festival werd gehouden op de Raamse Akkers in Haaren.Mei

Harmony of Hardcore (23 mei)
Voor de zesde keer streek het hardcore-evenement Harmony Hardcore neer op De Roost in Erp. De naam zegt het al: hardcore en alle subgenres voerden de boventoon.

7th Sunday Festival (24 mei)
Op hetzelfde festivalterrein waar Harmony of Hardcore werd gehouden, vierde 7th Sunday Festival op zondag 24 mei zijn zevende verjaardag. Organisatie Par-T Events, verantwoordelijk voor zowel Harmony of Hardcore als 7th Sunday Festival, pakte dit groots aan. Alle dancegenres kwamen aan bod op het festival, maar er was ook ruimte voor bandjes. Begin vorig jaar werd het evenement verkozen tot ‘Beste Festival van Nederland’.

The Flying Dutch (30 mei)
Zo'n 25.000 bezoekers gingen los op The Flying Dutch in Eindhoven. Het was een bijzonder evenement dat op drie plekken tegelijkertijd werd gehouden. Naast de locatie op Strijp-S draaiden de Nederlandse top dj's ook in Amsterdam en Rotterdam. Ze werden per helikopter vervoerd.

Parkfeest Oosterhout (29, 30, 31 mei)
In het laatste weekend van mei stond Parkfeest Oosterhout op het programma. DI-RECT, Typhoon en Racoon waren enkele namen die optraden.

Juni

Intents Festival (5, 6, 7 juni)
Intents Festival wordt al jarenlang georganiseerd op Sportpark d’n Donk in Oisterwijk. Bezoekers hebben de mogelijkheid om te overnachten op een camping bij het festivalterrein. Op vrijdag en zaterdag stonden hardstyle, hardcore en freestyle centraal. Op zondag was naast die genres ook plaats voor house. Door zware regen- en onweersbuien moest de camping op vrijdag tijdelijk worden ontruimd. Intents Festival eindigde op de derde plek van de beste dancefestivals van 2014.

Lakedance (13 juni)
Niet meer weg te denken op Aquabest in Best is Lakedance. Het evenement trekt iedere keer zo'n 20.000 bezoekers. Bezoekers hadden geluk: het was prachtig weer.

Best Kept Secret Festival (19, 20, 21 juni)
Het driedaagse Best Kept Secret Festival werd gehouden in Hilvarenbeek. Onder meer de Amerikaanse rapper A$AP Rocky en de Britse rockband Ride traden op. De organisatie sprak van een 'geslaagde editie'.

WE ARE ELECTRIC (19, 20 juni)
Grote namen als The Prodigy, Paul Kalkbrenner en Speedy J waren te zien tijdens het tweedaagse WE ARE ELECTRIC op het E3 Strand in Eersel. Na twee edities in het Klokgebouw in Eindhoven ging het evenement voor het eerst naar buiten als festival.  

Festival Mundial (27, 28 juni)
Het alternatieve evenement Festival Mundial met wereldmuziek mag niet ontbreken in het overzicht. Dit jaar brachten zo'n 23.000 mensen een bezoek aan Festival Mundial. Omroep Brabant maakte mooie kiekjes tijdens het zonovergoten evenement.

Juli

Wish Outdoor (3, 4, 5 juli)
Een niet meer weg te denken Brabants festival is Wish Outdoor in Beek en Donk. Wat in 2008 als klein festival begon, is anno 2015 uitgegroeid tot een van de grotere festivals in Nederland. Zoals ieder jaar was het muzikale spectrum zeer breed. Op vrijdag en zaterdag voerde dancemuziek de boventoon, zondag traden ook bands op.


Breda Live (11 juli)
Hardwell, Kensington en Jan Smit: een greep uit de line-up van Breda Live. Hardwell, afkomstig uit Breda, was voor de vierde keer geboekt voor het evenement op het Chasséveld in Breda.

Extrema Outdoor (11 juli)
De twintigjarige verjaardag van Extrema Outdoor werd gevierd op Aquabest. De line-up werd 26 maart bekendgemaakt. Ter ere van het jubileum presenteerde de organisatie ook een boek over haar geschiedenis. De jubileumeditie trok zo'n 25.000 bezoekers.

Dominator (18 juli)
Het grootste hardcore-evenement ter wereld werd georganiseerd op het E3-Strand in Eersel. Ieder jaar trekken tienduizenden bezoekers uit de hele wereld naar Eersel voor Dominator. Het festival werd dit jaar bezocht door ruim 40.000 bezoekers.

Augustus

Lakedance (8 augustus)
Er zijn twee zomeredities van Lakedance. De tweede editie was op 8 augustus. Onder Sander van Doorn, MOTi en Yves V stonden geprogrammeerd.

Decibel outdoor (15 augustus)
Dancefestival Decibel outdoor, gericht op de hardere stijlen, werd gehouden op het terrein van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Met zeker 50.000 bezoekers op één dag behoort het evenement tot een van de grootste festivals in Nederland. Alle hardere dancestijlen waren vertegenwoordigd op het festival. Ondanks het slechte weer, was de sfeer goed.


Parkfest (14, 15, 16 augustus)
Liefhebbers van traditionele folk, singer-songwriter, powerfolk, bluegrass en balfolk konden terecht op Parkfest in Eindhoven. Naast het festivalterrein, gelegen nabij het centrum, lag een grote camping.

Nirwana Tuinfeest (21, 22, 23 augustus)
Dropkick Murphys, Peter Pan Speedrock, Typhoon en DI-RECT: de namen waren dit jaar weer uitstekend op het Nirwana Tuinfeest in Lierop.  

September

Incubate Festival (14 tot en met 20 september)
Zeven dagen lang nam Incubate Festival bezit van Tilburg. Het evenement richtte zich onder meer op elektronische muziek, rock en jazz. Ook was er plek voor kunst en theater.

Oktober

FestyLand (9, 10 oktober)
De afsluiter van het festivalseizoen werd traditiegetrouw gevierd in Volkel tijdens FestyLand. Onder meer Guus Meeuwis, Yellow Claw en BZB stonden op het podium. Omroep Brabant maakte een fotoserie.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 1 april 2015 - 22:18