'Nu het nog kan', bijzonder concert voor doodzieke conservatoriumdirecteur Andries Clement

TILBURG - Brabantse musici geven zaterdagmiddag een bijzonder concert voor Andries Clement. Andries, die 25 jaar directeur was van het Tilburgse conservatorium, kreeg onlangs heel slecht nieuws. Hij heeft kanker en de ziekte is niet meer te genezen. Zijn dochter Susanne is een van de organisatoren van het concert: "Ik wilde dat mijn vader nog één keer zijn eigen muziek kon beluisteren".

Clement zelf in zijn huis in Moergestel, zegt: "Het was een idee waar ik even aan moest wennen. Maar toen ik er even over had nagedacht, leek het me een goed plan." Even daarvoor gebruikt hij zelf de woorden: "Nu het nog kan..."

Bekende naam
Andries Clement is een bekende naam in de muziekwereld. In 1975 werd hij een van de jongste conservatoriumdirecteuren ooit. Ruim 25 jaar werkte hij voor het Tilburgs conservatorium en later voor de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Ook componeerde hij jarenlang koormuziek.

Martijne van Dijk, saxofonist en een van de organisatoren van het concert zaterdag, noemt Clement een inspirator. "Hij is een man die mensen aanmoedigt het beste uit zichzelf te halen als het om het kunstzinnige gaat. Het is belangrijk dat we laten zien wat hij betekent, wat hij teweeg heeft gebracht."

Samen zingen
Clement is altijd druk geweest met kunstonderwijs. Hij windt zich op over de bezuinigingen waardoor muziekscholen verdwijnen en het niveau waarop kinderen nu les krijgen. "Door het open raam hier kan ik het horen als ze op de basisschool aan de overkant samen zingen. Daar leren die kinderen dus helemaal niets van."

Het concert zaterdag gaat wat Martijne van Dijk betreft niet alleen over een afscheid. "Het gaat er ook om dat wij de inzet en het gevoel voor kwaliteit dat Andries altijd heeft getoond, voortzetten. Dat wij het stokje van hem overnemen. Er is nog veel te doen".

print corrigeer
Publicatie: donderdag 28 mei 2015 - 17:15
Auteur: Peter Pim Windhorst