'Even niet denken aan ziek zijn', Karin Bruers roept 20 juni uit tot 'Dag voor Q-koortspatiënt'

HELMOND - Stichting Q-support roept 20 juni uit tot 'Dag van de Q-koortspatiënt'. Cabaretière Karin Bruers verricht zaterdagmiddag de aftrap tijdens een verwendag voor Q-koortspatiënten in de Cacaofabriek in Helmond.

Tijdens de dag kunnen de Q-koortspatiënten deelnemen aan workshops. Ook is er amusement en informatie over de ziekte.

'Even niet denken aan ziek zijn'
"Er zijn in dit land heel veel patiënten die nog dagelijks de gevolgen ondervinden van de Q-koortsepidemie", vertelt Annemieke de Groot van Q-support. "Voor hen hebben wij deze dag georganiseerd. Hier kunnen ze elkaar ontmoeten, genieten van een onbezorgde dag, even niet denken aan hun ziek zijn en krijgen ze de erkenning die ze nodig hebben."

Linda Beckman-Lapre is Q-koortspatiënt. De ziekte bepaalt haar leven, legt ze uit. "Je breit er je leven omheen. Een dag daar even niet aan denken, betekent heel veel." Ze heeft zich wel moeten voorbereiden op deze verwendag. "Twee dagen van tevoren heb ik mijn sociale leven een beetje stilgelegd. Mijn energie is minimaal - ik kan nu vijftig procent van wat ik vroeger kon - en die energie wil ik graag hier aan besteden."

Regelmatig gezondheidsklachten
De Q-koortsepidemie begon in 2007 in Herpen. De Q-koortsbacterie kan vrijkomen bij bevallingen van geiten die de bacterie bij zich dragen. Vorig jaar werd duidelijk dat veel mensen die ziek zijn geworden, woonden in de buurt van boerderijen met besmette mest.  

Eén op de drie Q-koortspatiënten kampt twee jaar na de infectie nog regelmatig met gezondheidsklachten, zoals ernstige vermoeidheid. Dat meldde wetenschapper Joris van Loenhout begin dit jaar.

Ruimingen
Tussen 2007 en 2010 werden 50.000 schapen en geiten vanwege Q-koorts geruimd. In heel Nederland raakten naar schatting 50.000 mensen besmet.  

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 20 juni 2015 - 11:23
Auteur: Peter de Bekker