Samen voor de Voedselbank: veelgestelde vragen en antwoorden over de actie

EINDHOVEN - Van 7 t/m 17 december 2015 vindt de actie ‘Samen voor de Voedselbank’ voor de tweede keer plaats. Omroep Brabant roept Brabanders op om in die actieperiode iets te geven uit de lijst van 8 lang houdbare producten. Wij overhandigen die na afloop aan de Brabantse Voedselbanken.

Help je mee?
We willen alle scholen/verenigingen/vriendengroepen/etc. vragen om mee te denken om eigen acties op te zetten of om een inzamelpunt te worden. Het doel: zoveel mogelijk producten inzamelen voor Brabanders die het hard nodig hebben. Je kunt zelf een leuke actie bedenken en deze samen uitvoeren. Met leerlingen, ouders, collega’s, vrienden of mensen in de buurt.  

Naast acties zijn we op zoek naar kantines, winkels, particulieren en scholen die als inzamelpunt willen fungeren. Dit houdt in dat je op (vooraf afgesproken) eigen tijden, de deur openzet. Of alleen voor leerlingen (en ouders) of voor alle (voornamelijk omwonende) Brabanders met producten voor de Voedselbank. Dit in de actieperiode van 7 t/m 17 december. Omroep Brabant komt het ophalen, of je bent welkom om ze op een moment dat het jou past bij ons af te geven in de studio. De producten die ingezameld worden, hoeven niet gekoeld te worden bewaard.

Welke producten zijn nodig?

 • koffie
 • thee
 • soep
 • rijst
 • pasta
 • pastasaus
 • zoet beleg
 • lang houdbare melk

 • We hebben ze zelf ingekocht en waar je ze ook haalt, alle acht de producten samen kosten niet meer dan € 9,-

  Waarom deze producten?
  De lokale voedselbanken geven aan dat ze behoefte hebben aan lang houdbare producten. De verwachting is dat die in het vroege voorjaar bij hun klanten liggen.  

  Waar kan ik mijn producten afgeven?
  • In de studio van Omroep Brabant in Son
  • Bij tientallen inzamelpunten in de provincie. Meer informatie hierover volgt.  
  • En we rijden door Brabant met de ‘Voedselbank On Tour’

  Ik wil graag met mijn school of vereniging samen wat doen, mag dat?
  Ja natuurlijk mag dat, graag zelfs! Hoe meer we inzamelen, hoe beter.  Meld je actie aan bij voedselbank@omroepbrabant.nl en wie weet komen we wel bij je langs!

  Ik wil met mijn bedrijf wat doen voor de voedselbankenactie, hoe kunnen we dat regelen?
  U kunt samen met uw collega’s natuurlijk inzamelen, of inzamelpunt zijn voor de mensen in de buurt. Bent u een bedrijf dat producten maakt die op onze lijst staan dan nemen we heel graag van te voren contact met u op. Mail naar voedselbank@omroepbrabant.nl en we bellen u.

  Uitleg over de producten:
  Thee, in alle soorten en maten. Liefst in doosjes vanwege het stapelen
  Koffie voor filtermachines, geen Senseo pads of cups of iets dergelijks
  Rijst, liefst in standaardpak. Mag wit of bruin
  Pasta, liefst in pak vanwege stapelen
  Pastasaus, in  pak, niet in pot
  Soep in blik, liefst niet in slappe pakken
  Zoet beleg, hagelslag is fijn want dat zit in een pak maar jam, pindakaas of chocopasta mag ook
  Lang houdbare melk, liefst in pak, geen fles

  Wat gebeurt er met die spullen?
  Alle spullen worden verzameld in kratten,  vervoerd en opgeslagen. Uiteindelijk worden ze via de verdeelsleutel van het regionaal distributiecentrum verdeeld over de lokale voedselbanken. Wij vragen daarom zoveel mogelijk pakken te kopen van iets, of blikken. En zo min mogelijk potten in verband met gevaar voor breken en lekken.

  Ik heb spullen staan die de voedselbank mag hebben maar die niet op de lijst staan. Wat kan ik daarmee doen?
  Andere spullen dan die op de lijst staan zijn met uitzondering van alcoholische drank altijd welkom bij uw lokale voedselbank, maar om deze actie te laten slagen vragen wij u om lang houdbare, makkelijke te verwerken producten.

  Ik heb geen gelegenheid om producten te kopen of te brengen, wat nu?
  Omroep Brabant probeert het u zo makkelijk mogelijk te maken om de producten in te zamelen. Als dat voor u niet te doen is,  kunt u het misschien aan iemand anders vragen of de lokale initiatieven in de gaten houden.

  Ik wil geld liever geld overmaken, mag dat ook?
  We hebben helaas niet de mogelijkheid om geld aan te nemen voor deze actie. U kunt wel altijd storten. Op http://voedselbankennederland.nl/nl/particulieren.html vindt u informatie hoe u een donatie kunt doen aan de voedselbank.

  Ik heb een andere vraag over de actie, aan wie kan ik die stellen?
  Alle vragen kunnen naar: voedselbank@omroepbrabant.nl

  Wanneer ben je eigenlijk klant van een voedselbank?
  De Voedselbank geeft aan dat je je mag inschrijven als klant als je aan leefgeld per maand minder overblijft dan het bedrag uit de navolgende formule komt:
  Minder dan:€ 180,- voor één volwassene plus
  € 60,- voor elke extra volwassene (personen van 18 jaar of ouder) plus
  € 50,- per kind (ongeacht de leeftijd maar wel jonger dan 18 jaar)
  Leefgeld is niet alleen voor eten en drinken, maar ook voor alle andere uitgaven, zoals persoonlijke verzorging, kleding, schooluitgaven, huisdieren.
  Overigens mag je niet langer dan drie jaar klant zijn bij de voedselbank.

  Profiel klanten Voedselbank
  • 55 % van de aanvragers van een voedselpakket is vrouw
  • 32 % van de huishoudens die klant zijn, betreffen één ouder gezinnen. Alleen het segment alleenstaanden is groter: 40 % .
  • Een kwart van alle klanten is binnen 3 maanden weer weg.
  • Meer dan de helft van alle klanten is binnen een jaar weer in staat om zelf aan voedsel te komen.
  • 23 % van alle klanten ontvangt de volledige termijn van 3 jaar een voedselpakket.

  Hoe zit het in Brabant?
  Meer dan 25 voedselbanken in Brabant zijn verenigd en werken samen. Hebben samen afspraken gemaakt: als er grote hoeveelheden levensmiddelen worden gebracht, melden ze dat bij het regionaal distributiecentrum, dat zit in Tilburg. Die verdelen dat dan weer over de lokale voedselbanken. En die zorgen dat duizenden mensen elke week te eten hebben.  3700 gezinnen zijn klant van de voedselbank, in totaal meer dan 8000 Brabanders.

  Waarom doen we dit eigenlijk?
  Omdat we een regionale omroep zijn, van en voor de mensen in Brabant. En die mensen hebben soms geen eten. En wij hebben de middelen en de mensen om iedereen in Brabant te bereiken en hen te vragen of ze willen helpen. Geen ver-van-mijn-bed actie, maar hier, hier in Brabant.    

  print corrigeer
  Publicatie: woensdag 1 juli 2015 - 12:00
  Auteur: Redactie