20 miljoen euro drugsgeld witgewassen? Tilburger Johan van Laarhoven voor Thaise rechter

BANGKOK - In de Thaise hoofdstad Bangkok verschijnt Tilburger Johan van Laarhoven dinsdag voor de rechter. Hij zit vast voor witwassen van geld dat hij met drugshandel verdiend zou hebben. Zelf zegt Van Laarhoven dat hij onschuldig is.

Van Laarhoven zegt dat hij door de Nederlandse justitie is aangegeven in Thailand. Hij wordt in Nederland en in Thailand verdacht van het witwassen van geld. Het gaat om een bedrag van 20 miljoen euro.

Inhoudelijke behandeling
Johan van Laarhoven is de oprichter van The Grass Company met twee coffeeshops in Tilburg en twee in Den Bosch. Hij zou in zijn tijd als eigenaar het geld hebben witgewassen. Van Laarhoven woont al lang in Thailand en heeft ook al zijn aandelen in het bedrijf van de hand gedaan.

Nederland had Thailand om hulp gevraagd in het strafonderzoek. Daarbij vroeg Nederland of Thailand de strafvervolging volledig aan Nederland wilde overdragen en is niet gevraagd om hem te arresteren. Dat weigerde Thailand en de autoriteiten daar besloten de Tilburger aan te houden en op te sluiten en hem zelf te vervolgen voor witwassen.

LEES OOK: ‘Eindelijk zie ik mijn vrouw weer’, Johan van Laarhoven kijkt uit naar rechtszaak

De zaak komt dinsdag voor de rechter. Er worden onder meer getuigen verhoord. Twee Nederlandse agenten die overleg hebben gehad met de Thaise autoriteiten bijvoorbeeld. Maar ook de tussenpersoon tussen de Nederlandse en de Thaise justitie wordt verhoord.

'Wil vrouw weer zien'
Omroep Brabant heeft maandag met Van Laarhoven gesproken in het politieziekenhuis. Hij kijkt uit naar de rechtszaak: "Dan mag ik tenminste mijn vrouw zien. We zien elkaar nooit meer, maar als er een zittingsdag is worden we aan elkaar vastgeketend en mogen we samen de rechtszaal in schuifelen. We zitten dan de hele dag naast elkaar."

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 7 juli 2015 - 07:10
Auteur: Sid van der Linden