Huizen van stro steeds populairder: 'Brandveilig, gezond én goed voor de energierekening'

VEGHEL - Ooit was het heel normaal: een huis van stro en leem. Nu kennen we eigenlijk alleen nog huizen van baksteen. Maar het stro is bezig aan een langzame comeback. "Het is gezond, warm en energiebesparend."

Het was een vreemd gezicht in 2010 toen in Veghel met 1250 balen stro een huis werd neergezet. Een laag leem eroverheen en klaar was het. Audrey van den Heuvel liet het zetten en stak zelf ook de handen flink uit de mouwen.

Apart en vreemd
Ze zag er toen al de voordelen van in. "Wij zijn de eerste van Brabant. Zelfs ons dak is van strobalen. Dat heeft verder niemand in Nederland. Het bevalt ons bevalt heel goed. De atmosfeer binnen is warm en knus."

Haar idee voor zo'n huis stuitte in het begin op weerstand. "Iedereen vond het apart en vreemd. We staan nu zelfs in een boek. Mijn ouders waren er eerst op tegen, maar ze kochten het boek als eersten. Nu het klaar is, is iedereen super positief.

Is stro niet brandgevaarlijk?
Bouwen met stro wordt steeds populairder volgens Van den Heuvel. In 2010 was Audrey nog een pionier, maar nu is er zelfs een vereniging. Op de site staan verschillende voorbeelden, zoals een riant onderkomen in Cuijk en een hotel met zes kamers in Haps. En er zijn cursussen om te leren bouwen. "Door zelf veel te doen, kun je veel besparen. Steeds meer mensen willen bouwen met stro. Elke week krijgen komen er hier belangstellenden over de vloer die willen weten hoe het is om in zo'n huis te wonen."

Een veel gestelde vraag is of het brandgevaarlijk is. Volgens Audrey niet. "Je bepleistert de strobalen. Met iedere centimeter leem, is er dertig minuten brandvertraging. Het is veiliger dan een regulier huis."

Oplossing voor vluchtelingenprobleem?
Ook Eric Verheijen heeft zich op de strobouw gestort. Hij laat nu twee huizen in Eindhoven bouwen. Hij maakt gebruik van panelen die in de fabriek vol stro worden gestopt. "Binnen een dag bouwen we een verdieping. Er is veel belangstelling. Niet alleen voor het bouwen van huizen, maar ook voor kantoren. Het isoleert heel goed, dat is ook prettig voor de energierekening."

De snelle bouwwijze is ook wel iets voor de huisvesting van vluchtelingen. Audrey: "We hebben het daar binnen Strobouw Nederland over gehad. Je kunt zo snel iets bouwen. Als vluchtelingen dan zelf mee mogen helpen, zou dat mooi zijn."

print corrigeer
Publicatie: maandag 28 september 2015 - 19:38