Lopen voor Bali en zoeken naar Annemarie Thomas, mooie verhalen deelnemers marathon Eindhoven

EINDHOVEN - Een Balinese kikker die over de finish kwam, een man die zijn 102e marathon liep, marathonschaatser Erben Wennemars die wanhopig naar zijn schaatsmaatje Annemarie Thomas zocht. Er liepen zondag opvallende deelnemers mee met de marathon Eindhoven, de halve marathon, de City Run, de ED 10 km en de Mini Marathon. Allemaal met hun eigen verhaal over 'hun' wedstrijd.

Henk van Gerven sprong zondag het meest in het oog. Hij liep de marathon vrijwel naakt, zijn lichaam opvallend groen geschilderd. "Ik doe dit om aandacht te vragen voor de kinderen van Bali, de stichting Stepping Stone", vertelt hij. "Die helpen kinderen die geboren worden met een handicap. Met kleine middelen kunnen die weer lopen. Dan hebben zij weer toekomst."

Fotoreportage
Onze fotografe was ook bij de Marathon van Eindhoven en legde de renners van de verschillende afstanden vast op de gevoelige plaat. Klik hier om de fotoserie te bekijken.
Zijn opmerkelijke uiterlijk had effect. "Mensen reageren allemaal. Je moet hier iets met het publiek doen. Niet alleen lopen omdat het leuk is, maar met een opdracht."


'Houd van serieuze uitdaging'
Ook oud--topschaatser Erben Wennemars had zichzelf zondag een opdracht gesteld. Hij streefde naar een  nieuw persoonlijk record. "Ik houd van serieuze uitdagingen." En het lukte hem. Hij kwam uit op een tijd van twee uur en 51 minuten. "Een dik PR. Ik vond het echt een schit-te-ren-de marathon. Ik heb New York gelopen, Amsterdam, Rotterdam en Enschede. Ik wist niet wat ik hier moest verwachten, maar ik heb nog nooit zo'n snel parcours gezien. Het ging heerlijk. Tot 35 kilometer."

Wennemars moest onderweg wel afrekenen met een teleurstelling. "Ik had via Twitter te horen gekregen dat Annemarie Thomas - die tegenwoordig in Eindhoven woont - op het 25--kilometerpunt zou staan, Ik kan het natuurlijk niet maken om dan niet even gedag te zeggen, maar ik heb haar niet gezien. Annemarie, waar was je?"

Allez, Alain
Leon blaast intussen uit op de stoep. "Pfff, die laatste tien kilometer was een drama", verzucht hij. "Ik had last van mijn maag. Het was echt bikkelen." Het was zijn eerste marathon. Hij kwam na drie uur en 39 minuten over de eindstreep. "Ik wilde eigenlijk onder de 3,5 uur lopen, maar dit is ook prima." Hij genoot onderweg met volle teugen van de sfeer. "Echt Brabants, gezelligheid. En ik heb een mooi liedje van Guus Meeuwis gehoord onderweg."

Ook Alain maakte zijn debuut tijdens de Eindhovense marathon. "Het was lastig, maar schitterend. Iedereen keek naar mij vanwege mijn lange baard. 'Allez Alain', riepen ze. Dat hielp."

Record 70-plussers
Naast blijdschap heerst er bij sommige deelnemers ook spanning zodra ze de finish passeren. "Het gaat om seconden", vertelt een oudere man. "Als hij onder de drie uur, tien minuten en zes seconden heeft gelopen, heeft hij het Belgische record voor 70-plussers in handen", vertelt een landgenoot. "Dat record staat al sinds de jaren negentig."

Leo liet zondag ook iets bijzonders zien. De 71-jarige Belg liep in Eindhoven zijn 102e marathon uit. "Op mijn 41e liep ik mijn eerste, in een tijd van drie uur en 45,21 minuten. Mijn PR is een tijd van twee uur en 44,58 minuten. Die liep ik toen ik 44 was, in Etten-Leur", straalt hij. Nu stopt hij ermee. "Ik heb veel pijn, vooral aan mijn heupen. Ik denk dat de carrosserie stilaan aan renovatie toe is."


De lopers kregen in het centrum massale aanmoedigingen van drie kinderen. "We kennen niet iedereen hoor", vertelt een jongetje. "Maar we zien die namen staan onder het startnummer dat de lopers dragen op hun shirt." Een meisje vult aan: "Ik heb al elf Pauls gezien en zes keer een Astrid." "En twee Lonnekes", vult haar vriendinnetje aan. "En als we geen naam zagen, gokten we gewoon en riepen we 'Kom op Kees' of 'Kom op Jan'", lacht het jongetje.

Ook de slechtziende Saskia deed mee in Eindhoven, aan de ED 10 km. Ze liep namens Running Blind. "Dat is een loopgroep voor mensen met een visuele beperking en die auditief gehandicapt zijn." Het ging voortreffelijk, vertelde ze toen ze de eindstreep had bereikt. "Ik vrees alleen dat ik geen nieuw PR heb gelopen. Maar ik ben in ieder geval niet gestruikeld." En dat is knap want ze liep zonder begeleider. "Ik heb gewoon de lopers voor me in de gaten houden."


Geen medaille
De Eindhovense marathon werd aan het begin van de middag gewonnen door de Keniaan Stephen Chebogut. Hij bleef Deribe Robi een paar seconden voor. Het brons ging naar Mark Kiptoo. Hij komt net zoals Chebogut uit Kenia.

Voor sommige deelnemers lag er geen medaille te wachten. Wie na drie uur 's middags arriveerde, zag dat er geen eremetaal meer over was. Sommige deelnemers reageerden boos, maar zij kunnen een mailtje sturen naar de organisatie. Hun medaille zal dan worden thuisgestuurd.

print corrigeer
Publicatie: zondag 11 oktober 2015 - 15:18
Auteur: Peter de Bekker