Tekort aan medailles dure fout voor Marathon Eindhoven: 'Zo snel mogelijk uit China zien te krijgen'

EINDHOVEN - Het tekort aan medailles kan een dure grap worden voor de organisatie van de marathon van Eindhoven. Afgelopen zondag kregen negentien deelnemers aan de marathon geen plak omdat de medailles op waren. Directeur Edgar de Veer heeft hen inmiddels toegezegd dat ze alsnog het aandenken krijgen. Maar dat moet wel helemaal uit China komen.

Het tekort aan medailles was een blunder van de organisatie. Of, milder gezegd, een foute inschatting, want de organisatie had er namelijk op gerekend dat niet alle 2400 deelnemers aan de marathon ook daadwerkelijk zouden finishen. Dat gebeurde ook niet, maar de ingekochte 2200 plakken waren niet voldoende. Uiteindelijk grepen negentien deelnemers naast een medaille.

Drama
"Iedere medaille die we tekort komen, is er eentje te veel", stelt Edgar de Veer, directeur van de stichting Marathon Eindhoven, daags na het evenement. "We willen de hardlopers faciliteren bij hun plezier en als dan de fysieke beloning aan de finish ontbreekt, is dat een drama."

Duur foutje
De organisatie zat met het tekort aan medailles in de maag en nam zondagavond meteen adequate maatregelen. Alle deelnemers die binnen de vier uur en vijfenvijftig minuten over de eindstreep waren gekomen, kregen een email. Daarin werd gevraagd of zij de welverdiende medaille hadden ontvangen, en zo niet, dat ze die alsnog krijgen. Een keurige, maar wellicht ook dure beslissing van de organisatie van de marathon.

"We bekijken nu met de leverancier hoe we die nieuwe medailles, want die zullen speciaal gemaakt moeten worden. zo snel mogelijk uit China kunnen krijgen", zegt De Veer. "Als de mal er gewoon is, kunnen ze het redelijk snel produceren. Zo niet, dan moeten ze heel het systeem voor twintig medailles opnieuw inzetten. Dan moeten ze met het vliegtuig hierheen komen, want als dat met de boot gaat, zijn ze er over twee maanden nog niet. Het is een duur foutje, kun je wel zeggen."

Boosheid weg
De lopers die zondag naast een medaille grepen, hebben inmiddels bijna allemaal gereageerd. Waren sommigen eerder boos en teleurgesteld, een dag later is er vooral begrip. "Er was gisteren bijvoorbeeld een mevrouw die erg boos deed tegen de vrijwilligers", vertelt Edgar de Veer. "Die zei uiteindelijk dat ze moe, emotioneel en teleurgesteld was en zich daarom niet zo netjes had gedragen. Ze vond het tof dat wij contact hadden opgenomen en dat ze de medaille nog krijgt. Ze bood haar excuses aan."

print corrigeer
Publicatie: maandag 12 oktober 2015 - 17:59
Auteur: Ronald Strater