Buurtbewoner behoedt Tilburg voor grondverzakkingen: verbreding Wilhelminakanaal moet anders

TILBURG - De verbreding van het Wilhelminakanaal moet anders worden uitgevoerd dan gepland. Tot die conclusie zijn Rijkswaterstaat, provincie en gemeente Tilburg gekomen. Een deskundige buurtbewoner uit de wijk Reeshof ontdekte dat er bodemdaling dreigt als de plannen niet worden gewijzigd.

Het Wilhelminakanaal moet breder worden, zodat er grotere schepen doorheen kunnen. Ook Sluis2 tussen Tilburg en Dongen moet worden verwijderd. Gevolg is dat het water in het kanaal op die plek meters daalt.

Ontdekking
Een geo-hydroloog uit de aangrenzende wijk Reeshof ontdekte dat door een verlaagde waterstand teveel grondwater in het kanaal zou sijpelen, de bodem klinkt dan in en bodemdaling bedreigt de fundering van bedrijven en huizen vlak langs het kanaal.

De deskundige buurtbewoner wil niet in de publiciteit. Maar de gemeente Tilburg nam zijn opmerkingen serieus.  Na herberekeningen moest ook Rijkswaterstaat erkennen dat de buurtbewoners gelijk had. "Die man verdient een standbeeld", zegt wethouder Jacobs van de gemeente Tilburg.

Het moet anders
Wat er precies fout is gegaan in het oorspronkelijke plan en wie daarvoor verantwoordelijk is, moet nog worden uitgezocht. Eén ding is zeker: de verbreding van het Wilhelminakanaal moet anders.

Vermoedelijk komen er damwanden aan de oevers van het kanaal die moeten voorkomen dat er grondwater naar het kanaal verdwijnt. Met die aanpassing is tientallen miljoenen euro's gemoeid. Over enkele weken moet duidelijk zijn hoe die aanpassing er precies uit moet zijn. En dat wordt ook het exact prijskaartje bekend.

Wie moet betalen?
De gemeente Tilburg, de provincie en het Rijk delen samen de kosten van de verbreding van het kanaal. Wie nu voor deze tegenvaller moet opdraaien moet nog worden uitgevochten.

Topdeskundigen op het gebied van bodemgesteldheid is gevraagd mee te kijken bij het bedenken van een oplossing voor het probleem met de verzakkende bodem. "En ook de deskundige Tilburger uit de Reeshof blijft op ons verzoek erbij betrokken", aldus wethouder Jacobs.

print corrigeer
Publicatie: maandag 19 oktober 2015 - 19:37
Auteur: Jan Waalen