Hoger beroep verwoestende brand Chemie-Pack in Moerdijk van start

DEN BOSCH - Het hoger beroep tegen het bedrijf Chemie-Pack, directeur Gerard Spiering en twee andere leidinggevenden is dinsdag van start gegaan. De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor de verwoestende brand bij het bedrijf, op 5 januari 2011.

De rechter in Breda legde de drie leidinggevenden eind 2012 een werkstraf, een boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf op. Zowel justitie als Chemie-Pack ging in hoger beroep.

De drie mannen, directeur Gerard Spiering, veiligheidscoördinator Hans de K. en productieleider Ralph O., waren het niet eens met het vonnis.

Hoger beroep
Er worden dit keer geen getuigen gehoord. Hun verklaringen worden wel opnieuw voorgehouden. Zo citeerde de raadsvrouw van het hof uit een verklaring van een oud-veiligheidscoördinator die in het verleden de directie had gewaarschuwd voor de verslechtering van de veiligheidscultuur.

Volgens een andere voormalig medewerkster werd er vanwege de hoge productiedruk 'lacherig gedaan over veiligheidsvoorschriften'.

'Zorgvuldig'
Oud-directeur Spiering herkent zich niet in dit beeld. Volgens hem werd er wel degelijk zorgvuldig omgegaan met de regels. "Inhoudelijk was het niet mijn vakgebied. Ik liet het over aan deskundigen, maar ik liet mij wel goed informeren. Ik was tenslotte eindverantwoordelijk.”

Tijdens de zitting probeerde het hof duidelijk te krijgen hoe de dagelijkse leiding over het bedrijf geregeld was en hoe het zat met de verantwoordelijkheden van de verdachten.

Bekentenis
Productiemedewerker Mohammed Abdellati, die de brand veroorzaakte, werd door justitie toegezegd dat hij nooit vervolgd zou worden. Pas daarna kwam hij met een bekentenis. "Dat soort beloftes mag je helemaal niet doen", stelde advocaat Drenth eerder. "Het is in strijd met het systeem van de wet en daarnaast is het allemaal erg kort door de bocht. Daarom moet het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk worden verklaard."

Dinsdag en donderdag wordt de zaak opnieuw behandeld voor het Hof in Den Bosch. Op 25 november wordt de nieuwe strafeis bekend.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 10 november 2015 - 07:00
Auteur: Ferenc Triki