Dodelijk wapentuig: bomgordel met kilo’s springstof hangt aan de muur bij bedrijf

RIEL - Wat doe je als er per telefoon een bommelding bij je binnen komt? Wat doe je als er een poederbrief op de mat ligt? Hoe herken je een terroristische aanslag en de explosieven die daarbij worden gebruikt? In Riel bij REASeuro hebben ze op al die vragen een antwoord. Het bedrijf leidt cursisten op voor een functie in een zeer explosieve wereld.

Na de aanslagen in Parijs nam de drukte bij het bedrijf toe. "Er waren wat klanten die wilden weten of er aanvullende maatregelen nodig waren. Maar de meeste klanten hebben hun plannen wel klaar", vertelt eigenaar Ad van Riel, die het dan heeft over 'gevoelige bedrijven' die klant zijn bij REASeuro.

Explosieve kaas
Cursisten maken in het leslokaal kennis met materialen en gebruiksvoorwerpen waar een bom in verstopt kan zitten. In een vitrine ligt een stuk kaas en staan een knuffel en racewagentjes. Stuk voor stuk spullen met een explosieve lading. Het dodelijkste voorwerp hangt aan het plafond: een bomgordel.

Bomgordel
"Deze is in het buitenland gebruikt. Wij hebben 'm nagemaakt zodat duidelijk wordt, hoe zoiets eruit kan zien. Bij deze bomgordel was de zelfmoordterrorist misschien zelf niet helemaal overtuigd. Er zit een tweede ontsteking op die met een mobiele telefoon werkt. Zodat iemand op afstand ook kan zorgen dat ie de lucht ingaat."

Oorlog
Ook voor het normalere werk verzorgt het bedrijf veel opleidingen. 'Normaler' is het zoeken naar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Oorlogstuig dat moet worden geruimd bij bijvoorbeeld de aanleg van een nieuwe woonwijk of industrie-terrein.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 8 december 2015 - 16:17
Auteur: Rob Bartol