Omgevingsdienst onderzoekt brand bij Rendac in Son en Breugel

SON - De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) is een onderzoek begonnen naar de brand bij Ecoson in Son en Breugel vrijdagavond. De brand bij Ecoson, onderdeel van destructor Rendac, is het derde incident in twee jaar tijd bij het bedrijf.

Bij Ecoson wordt door vergisting van restproducten uit de landbouw en de voedingsindustrie biogas geproduceerd. Het onderzoek van de Omgevingsdienst richt zich vooral op de oorzaak van de brand en de omstandigheden waaronder de brand kon uitbreken.

Ondanks dat het bedrijf in Son ligt, zal de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant het onderzoek doen. Dit omdat de expertise over risicovolle bedrijven bij de OMWB ligt. Dit soort zogeheten BRZO-bedrijven ligt voornamelijk in het midden en westen van onze provincie.

Ook het bedrijf zelf onderzoekt de brand. Daar is het wettelijk toe verplicht. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) meldt daarentegen dat hij nog geen onderzoek is begonnen. Volgens een woordvoerder zal vroeg in het nieuwe jaar duidelijk worden of er genoeg aanleiding is voor een onderzoek door de OVV. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch meldt desgevraagd dat het evenmin een onderzoek gaat instellen.

Burgemeester maakt zich zorgen
De burgemeester van Son en Breugel, Hans Gaillard, zei zaterdag zich zorgen te maken over de situatie bij Ecoson. In november 2013 woedde al eens brand bij Rendac, onlangs was er een incident met biogas en in april vorig jaar was er een ernstig ongeluk bij Ecoson.

"Hoewel de hulpdiensten en het bedrijf goed hebben samengewerkt, baart dit me wel zorgen. Dit is het zoveelste voorval in korte tijd en dat kan niet", aldus Gaillard zaterdag, die pleit voor overleg met het bedrijf en de provincie.

De brand
Het vuur brak vrijdagavond uit in het deel van de fabriek dat zich bezighoudt met het vergisten en drogen van mest. De omvang van de schade is nog niet duidelijk. Ook is onduidelijk hoe lang het bedrijf buiten werking zal zijn.

"We hopen daar op korte termijn zicht op te krijgen”, aldus directeur Sjors Beerendonk van Ecoson. "Alle overige activiteiten gaan gewoon door."

print corrigeer
Publicatie: maandag 21 december 2015 - 17:28
Auteur: Ron Vorstermans