Dakar 2016: 3de etappe, ingekorte special bij de trucks telt toch mee, Stacey tweede

JUJUY - Voor de truckers was de derde etappe van de Dakar Rally er een met onoverkomelijke hobbels. De organisatie was genoodzaakt hen te laten omrijden. Door het slechte weer en de overvloedige regen was een deel van de 'weg' na het tweede controlepunt weggeslagen. De kraters waren zo groot en diep dat een vrachtwagen er onmogelijk voorbij kon.

Op de aangepaste route toonde de Tsjech Martin Kolomy, aan het stuur van een Tatra, zich de beste. Hij werd op 0.17 gevolgd door Hans Stacey (MAN), de klassementsleider uit Best. De Argentijn Federico Villagra, lid van het Iveco-team van Gerard de Rooy uit Son, werd derde vóór Pieter Versluis uit Werkendam (MAN). Deze bezet de tweede plaats in de algemene rangschikking met Stacey een half minuutje voor zich.

Opnieuw etappezege Barreda
Joan Barreda heeft dinsdag zijn tweede ritzege geboekt in de Dakar Rally. Na de proloog toonde de Spaanse motorcrosser zich op zijn Honda ook de snelste in de derde etappe. Zijn totaal aantal overwinningen in de woestijnrace kwam daarmee op veertien. Barreda maakte geen enkele fout tijdens de klassementsproeven van bijna 200 kilometer tussen Termas de Rio Hondo en Jujuy in Argentinië. Dat konden de meeste concurrenten hem niet nazeggen.

De 28-jarige Argentijn Kevin Benavides en de Portugees Paulo Gonçalves, beiden eveneens op een Honda CRF 450, hielden de schade beperkt tot minder dan een minuut. Dat gold ook voor de KTM-rijders Antoine Meo, de verrassende enduro-kampioen uit Frankrijk, en de Slowaak Stefan Svitko.

ZIE OOK: Dakar 2016: uitslagen 3de etappe, Frans Verhoeven beste Brabander op de motor

Frans Verhoeven uit Tilburg (Yamaha), Hans Vogels uit Best (KTM) en Robert van Pelt jr. (Husqvarna) hoorden nog net bij de top-veertig van de dag met een achterstand van minder dan tien minuten op de winnaar. Deze heeft in de algemene rangschikking ook de leiding met 0.14 voorsprong op Svitko. De Australiër Toby Price verloor veel tijd en viel terug.

Loeb breidt voorsprong uit in 'Le Dakar'
Sébastien Loeb zei voor aanvang van de Dakar Rally 2016 dat hij niet van plan was anoniem als 'nummer 314' door de woestijn te crossen in zijn geavanceerde Peugeot 2008. Dinsdag maakte de negenvoudig wereldkampioen zijn bedoelingen in Argentinië en Bolivia eens te meer duidelijk. Hij won met Daniel Elena als wegwijzer ook de derde etappe en verstevigde zijn leidende positie in de algemene rangschikking flink.

Loeb kan niet alleen voortreffelijk sturen, hij geeft vooralsnog ook gas als geen ander. Dat leverde hem op weg naar Jujuy tijdens de trajecten op tijd een winst van bijna anderhalve minuut op met de Spanjaard Carlos Sainz (Peugeot) en de Qatarees Nasser Al-Attiyah (Mini). De helft was te danken aan een eindsprint.

Bernhard ten Brinke behoorde, met de Belg Tom Colsoul als bijrijder, opnieuw tot de beteren. Hij parkeerde zijn Toyota als achtste in het bivak, op 3.49 van de winnaar. Overall is hij zevende met een achterstand van 8.42. De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota) moet als nummer twee van het klassement iets meer dan 5 minuten goedmaken op Loeb. Dat geldt ook voor diens land- en teamgenoot Stéphane Peterhansel (Peugeot).

Van Loon glijdt in ravijn
Het zat Erik van Loon dinsdag niet mee. Hij kukelde met navigator Wouter Rosegaar 12 kilometer voor de finish in een ravijn. Met hulp van een twintigtal omstanders lukte het wel de Mini terug te zetten op de weg maar Van Loon verloor toch 22 minuten. "We zijn zo’n zes meter naar beneden geschoten. Gelukkig is de auto niet gaan tollen en bleef-ie op de wielen. De voorbumper en de band rechtsachter liggen eraf, maar verder valt de schade op het eerste gezicht mee.''

ZIE OOK: Dakar 2016: reacties 3de etappe, Van Loon glijdt in ravijn : 'We schoten zes meter naar beneden'


Liveblog
In de liveblog, die je hier in een groot scherm kunt bekijken, kon je de verrichtingen van de 21 Brabantse rijders volgen.Dinsdag stond de derde etappe van de Dakar Rally op het programma. Deze werd verreden tussen Termas de Rio Hondo en San Salvador de Jujuy. De route is 663 kilometer lang. In eerste instantie zou 314 kilometer worden gemeten, dat is ingekort naar 190 kilometer. De etappe bij de trucks in eerste instantie afgelast, maar telt alsnog mee in afgeslankte vorm.

Dakar Rally bij Omroep Brabant
Omroep Brabant besteedt veel aandacht aan Dakar 2016 op internet, televisie en radio. Zo is er iedere dag een liveblog waarin je op de hoogte wordt gehouden van het laatste nieuws. Op tv is er iedere werkdag een Dakarjournaal en ook op Omroep Brabant-radio is er speciale aandacht voor Dakar.        

ZIE OOK: Verhoefblog: Eric Verhoef doet verslag vanuit de Dakar Rally

Alles over de Dakar Rally is terug te vinden op onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 5 januari 2016 - 09:00
Auteur: Bert van Doorn