Zeer gevaarlijke crimineel en tbs’er Hendrik M. (39) in België opgepakt na klopjacht

DEN BOSCH - De zeer gevaarlijke en ‘geesteszieke’ crimineel en tbs’er Hendrik M. is woensdagavond opgepakt in Visé‚ in België, vlak over de grens bij Maastricht. Dat heeft het Landelijk Parket bekendgemaakt. De 39-jarige Limburger en zijn vriendin worden ervan verdacht in de nacht van woensdag 30 op donderdag 31 december een 78-jarige man uit Den Bosch te hebben beroofd en mishandeld bij de A2 in zijn woonplaats. Er was een grote zoektocht naar de tbs'er opgezet.

Bij de klopjacht was niet alleen de Brabantse politie, maar ook het Fast NL-team betrokken, dat ingezet wordt voor de (internationale) opsporing van voortvluchtige veroordeelden. Hendrik M. zat aan het eind van zijn tbs-behandeling. Hij zat niet meer in een kliniek, maar hij moest zich nog wel aan voorwaarden houden. Of hij met (begeleid) verlof was, wil justitie niet zeggen.

Het 78-jarige slachtoffer uit Den Bosch is een bekende van een van de twee verdachten. Het stel zat samen met de bejaarde man in zijn bestelbus en dwongen hem rond kwart over twee bij een afgelegen plek langs de A2 bij Den Bosch te stoppen. Daar werd hij uit het busje gewerkt en mishandeld.

'Tot bloedens toe geslagen'
Een woordvoerder van de politie meldde dat het slachtoffer 'tot bloedens toe in het gezicht werd geslagen'. De 78-jarige man raakte lichtgewond in het gezicht. De Limburger en zijn vriendin gingen er daarna in de bus vandoor.

Het slachtoffer kon zelf de politie waarschuwen. Agenten hebben de bejaarde man daarna naar huis gebracht. De bestelbus werd korte tijd later teruggevonden in Weert. De politie heeft het voertuig in beslag genomen voor sporenonderzoek.

Geweldsdelicten en verkrachtingen
De 39-jarige Hendrik M. kreeg eerder tbs voor de urenlange verkrachting van een jonge vrouw. Ook heeft hij een strafblad voor geweldsdelicten, inbraken en verkrachtingen. In 2014 kwam M. vrij en sindsdien stond hij onder toezicht van de reclassering.

In 2006 was er ook al eens een grootschalige zoektocht naar M. Hij zat toen in een tbs-instelling en was tijdens een begeleid bezoek aan een begraafplaats in Heerlen ontsnapt. Hij werd destijds omschreven als een 'ziekelijk gewelddadig persoon'. Een aantal weken later werd hij op zolder gevonden bij een tante in Brunssum.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 6 januari 2016 - 07:17
Auteur: Karin Kamp | Sebastiaan Quekel

ReactiesSpelregels

Toon reacties