Dakar 2016: Brabantse truckers verliezen minuten, Ton van Genugten beste Nederlander in etappe 5

UYUNI - Voor het eerst in deze Dakar bleek de kracht van Kamaz. Eduard Nikolaev won de vijfde etappe bij de vrachtwagens. Alle Brabantse trucks kregen minuten aan hun broek in het 327 kilometer lange tweede deel van de marathonetappe van Jujuy naar Uyuni. Ton van Genugten werd vierde en was daarmee verrassend de beste Brabander.

Gerard de Rooy, woensdag nog etappewinnaar, gaf ruim zeven minuten toe op Nikolaev en werd slechts achtste. Peter Versluis (zesde) en Hans Stacey (zevende) deden het niet veel beter.

Nog wat marge
Gelukkig voor de Brabanders verloor Nikolaev in de eerste etappes wat tijd en staat de Kamaz ondanks deze etappewinst nog op een aantal minuten achterstand in het algemeen klassement.

Federico Villagra is de nieuwe klassementsleider bij de trucks. Hij heeft vijf seconden voorsprong op Versluis en 21 seconden op Stacey.

Koolen is snel
De opvallendste prestatie van de donderdag was die van Kees Koolen. De quadrijder uit Bergeijk werd vijfde, mede omdat enkele toprijders uitvielen.

LEES OOK: Alle uitslagen van de Brabanders in etappe 5 van de Dakar Rally

Last van de hoogte en geen remmen
Frans Verhoeven werd 22e bij de motoren. Hans Vogels had weer last van de hoogte en kwam niet verder dan de 47e plek. De andere Brabanders finishten buiten de top 50.

Bij de auto's werd Erik van Loon uit Riethoven veertiende, mede dankzij kapotte remmen. Ik het algemeen klassement blijft hij dertiende.

ZIE OOK: Reacties na etappe 5 Dakar Rally: 'Iedereen is hier erg enthousiast, daar doe je het voor'

Check de liveblog
In de liveblog, die je hier in een groot scherm terug kunt kijken, kon je de verrichtingen van de 22 Brabantse rijders volgen.Dakar Rally bij Omroep Brabant
Omroep Brabant besteedt veel aandacht aan Dakar 2016 op internet, televisie en radio. Zo is er iedere dag een liveblog waarin je op de hoogte wordt gehouden van het laatste nieuws. Op tv is er iedere werkdag een Dakarjournaal en ook op Omroep Brabant-radio is er speciale aandacht voor Dakar.        

ZIE OOK: Verhoefblog: Eric Verhoef doet verslag vanuit de Dakar Rally

Alles over de Dakar Rally is terug te vinden op onze themapagina: omroepbrabant.nl/dakar.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 7 januari 2016 - 09:00
Auteur: Bert van Doorn