Bijzonder: Luchtmacht voert sinds oorlog weer 'airdrop' uit

EINDHOVEN - De Koninklijke Luchtmacht heeft donderdag voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een 'airdrop' uitgevoerd in Nederland. Daarbij werden vier pakketten van honderden kilo's zwaar naar beneden gegooid.

De Luchtmacht dropte de loodzware pakketten vanuit een C-130 Hercules-transsporttoestel, afkomstig van Vliegbasis Eindhoven. Dat gebeurde boven het Gelderse luchtvaartterrein Deelen, dat bij trainingen door de verkeersleiding en brandweer van Vliegbasis Gilze-Rijen wordt bemand.

Geen plek
Het was donderdag voor het eerst sinds de oorlog dat Nederland pakketten boven eigen land naar beneden wierp. De Luchtmacht had namelijk tot voor kort geen plek om dat te mogen doen, schrijft Defensie. Voor parachutisten zijn er al wel lange tijd oefenplekken.

Volgens Defensie is het oefenen van de airdrop naar eigen zeggen belangrijk. Met deze techniek kunnen troepen in het veld van munitie en brandstof worden voorzien. Ook kan de Luchtmacht zo voedsel, medicijnen en dekens afleveren bij mensen in nood.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 8 januari 2016 - 00:21
Auteur: Yoeri Nijs