Na brute vergassing nertsen: nertsenfokkerij in Rosmalen krijgt boete

ROSMALEN - Nertsenfokkerij Rios Mink in Rosmalen krijgt een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de brute wijze waarop er met nertsen is omgegaan. In december gaven activisten van Stichting Animal Rights undercoverbeelden vrij van nertsen die door medewerkers in een gaskist worden gesmeten. Judith Hendrickx, lijsttrekker van de Bossche Groenen, besloot daarop melding te maken bij de NVWA.

Op de beelden is te zien dat een van de nertsen op de grond valt. Medewerkers lijken het beestje op de grond klem te zetten met hun voet, om het dier daarna te vergassen.

Drie medewerkers van Rios Mink werden daarna op staande voet ontslagen. De NVWA heeft begin januari een bezoek gebracht aan het bedrijf voor een inspectie. Dit leidde tot een proces-verbaal.

Hoogte boete niet bekend
Hendrickx heeft inmiddels van de NVWA te horen gekregen dat er een boete volgt voor het bedrijf. Hoe hoog de boete wordt, is nog niet bekend. "Hopelijk leidt dit ertoe dat de dieren vanaf nu op een meer respectvolle manier worden behandeld", zegt Hendricks. "Zo niet, dan volgen er meer boetes."  Rios Mink kwam eerder al in opspraak. Eind oktober vorig jaar deed Stichting Animal Rights aangifte bij de politie van verwaarlozing van tienduizenden nertsen bij het bedrijf. De kooien zouden vies zijn en onder de hokken zou een tapijt van uitwerpselen liggen.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 8 januari 2016 - 15:58
Auteur: Karin Kamp