Peter raakte na diefstal paspoort alles kwijt en zwierf jarenlang rond: 'Het kan iedereen overkomen'

BREDA - Naar schatting leven er zo'n 1000 dak- en thuislozen in Breda. Eén van hen was Peter. Hij verzorgt nu zogenaamde straattours door de stad. Stadswandelingen voor groepen om ze zo kennis te laten maken met de wereld van de dakloze.

Vandaag lopen er scholieren uit Oudenbosch, Oud-Gastel en Stampersgat met Peter mee. In hun eigen dorp kennen ze geen daklozen. Ze zitten dan ook vol vragen. "Hoe kwam het dat je dakloos werd. Hoe kwam je aan eten?", zijn enkele vragen aan Peter.

Een beroving, ook van z'n paspoort, tijdens een vakantie in Suriname zorgde ervoor dat Peter alles kwijtraakte. Drie jaar zwierf hij door Breda. Twee jaar leefde hij in een garagebox, zonder water, gas en elektriciteit, een schamel onderkomen.

Behalve deze garagebox laat Peter de kinderen nog meer plekken zien die in z'n dakloze bestaan een rol speelden, zoals de nachtopvang waar de nodige dealers rondhingen, en het klooster waar hij vaak naartoe ging voor eten en een slaapplaats.


Vooroordelen
De straattour is een initiatief van de Bredase straatraad en wordt georganiseerd door het Diaconaal centrum Het Annahuis. Peter hoopt met de stadswandeling mensen te laten zien dat er vooral veel vooroordelen over daklozen bestaan. "De meeste mensen denken meteen aan een iemand die vies en verslaafd is, maar dat geldt voor heel veel daklozen niet. "

Ook wil hij duidelijk maken dat iedereen dakloos kan worden. De kinderen weten nu wat ze moeten doen om dat te voorkomen. "Goed leren, een goede baan, geld verdienen," zegt Maurits. "Dan komt het wel goed."

print corrigeer
Publicatie: donderdag 11 februari 2016 - 15:30
Auteur: Fred Meeuwsen