Truckchauffeur die dodelijk ongeval vrouw Patrick Lodewijks veroorzaakte: 'Ik zag de auto niet'

DEN BOSCH - Justitie eist 240 uur taakstraf tegen de vrachtwagenchauffeur die mogelijk schuldig is aan de dood van Yvonne Lodewijks, de vrouw van Feyenoord-keeperstrainer Patrick Lodewijks uit Eersel. De verdachte stond dinsdag terecht in Den Bosch.

Justitie pleit ook voor een ontzegging van de rijbevoegdheid van achttien maanden, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk.


Ongeval
Het ongeluk vond 29 april plaats op de snelweg A2. Yvonne Lodewijks (46) zat toen bij een collega in een auto toen de vrachtwagenchauffeur uit Lopik hen aanreed. De vrouw van de keeperstrainer overleed ter plekke aan haar verwondingen.

Volgens de officier van justitie is er een direct verband tussen het handelen van de vrachtwagenchauffeur en het ongeluk.

De verdachte zou ‘aanmerkelijk onoplettend zijn geweest’, onder meer omdat de auto volgens het openbaar ministerie zichtbaar was in de spiegels van de vrachtwagenchauffeur. De verdachte is gedurende langere tijd onoplettend geweest in de drukke ochtendspits, stelt justitie.


Chauffeur ontkent dat hij wagen zag
De chauffeur zei dinsdag dat hij de auto nooit heeft gezien. "Ik hoorde een schurend geluid, ik zag de auto voor me langs tollen, toen wist ik dat het fout ging", zo stelde hij in de rechtbank. "Ik durf niks meer met zekerheid te zeggen, maar normaal gesproken blijf ik in de spiegel kijken totdat ik ga sturen."

De bestuurder weet evenmin zeker of hij richting aangaf en of hij cruisecontrol aan had staan. Hij reed 88 kilometer per uur vlak voordat het ongeluk gebeurde.


Volgens de bestuurster van de auto waar Yvonne Lodewijks in zat reed de vrachtwagen plotseling naar rechts en raakte die de auto. Ze zag dat enkele auto's nog uitweken. “Daarna werd alles zwart”, stelt ze.

De zus en dochter van Yvonne Lodewijks zijn bij de zitting aanwezig. De advocaat van de familie gaf dinsdag aan dat Patrick er niet bij wilde zijn omdat 'hij geen gezicht wil hebben bij de verdachte'.

Schok in voetbalwereld
Uit onderzoek bleek dat de 24-jarige vrachtwagenchauffeur de auto had moeten zien. Daarom besloot de officier van justitie om hem alsnog te vervolgen voor het dodelijke ongeval, werd eind vorig jaar bekend.

De man betuigt spijt. "Ik heb veel nagedacht over hoe erg dit moet zijn voor de familie", vertelde hij dinsdag. Zijn advocaat pleit voor vrijspraak. "Het onderzoek is onvoldoende om vast te stellen dat hij de auto had moeten zien. Er is alleen sprake van een verkeersfout", aldus de advocaat.

Het overlijden van Yvonne Lodewijks veroorzaakte een schok in de voetbalwereld. Duizenden supporters van PSV en Feyenoord brachten een eerbetoon aan Patrick Lodewijks, die bij beide clubs ook keeper is geweest.

In het Philips Stadion werd een enorm spandoek getoond. Verder bewezen Feyenoord-supporters haar de laatste eer bij de uitvaart.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 16 februari 2016 - 08:00
Auteur: Jos Verkuijlen