‘Ik was heel bang’, vermiste Jan Koernap (87) kreeg hersenbloeding en raakte daardoor de weg kwijt

ROSMALEN - De 87-jarige Jan Koernap uit Rosmalen, die ruim een week vermist was, kreeg tijdens het autorijden een lichte hersenbloeding. Dat verklaart waarom hij onderweg naar huis de weg kwijtraakte en via een grote omweg in Duitsland terechtkwam. Uiteindelijk werd Koernap vlakbij de grens van de weg gehaald wegens gevaarlijk rijgedrag, meldt zijn kleinzoon aan Omroep Brabant.

Tegen alle verwachtingen in kwam vrijdagavond het verlossende bericht dat Jan Koernap levend en wel is teruggevonden. Zijn familie wist bijna zeker dat ze hun geliefde grootvader niet meer levend zou vinden. “We hebben acht dagen in een hel geleefd”, zegt kleinzoon Jan. “Hoe we ons op dit moment voelen, is met geen pen te beschrijven.”

Onderzoek in het ziekenhuis in Duisburg wees uit dat de hoogbejaarde man een lichte hersenbloeding kreeg tijdens het autorijden. Hierdoor miste hij een afslag en begon hij gevaarlijk rijgedrag te vertonen. Op een gegeven moment wist Koernap de weg weer en reed op de snelweg richting Venlo, op weg naar huis.

'Een schande'
Zo ver kwam het niet. De Duitse politie hield hem aan en waarschuwde het ziekenhuis omdat Jan medische hulp nodig had. “We zijn blij dat er zo alert is opgetreden, maar als opa nu vijftien minuten later werd aangehouden kon hij naar een Nederlands ziekenhuis gebracht worden. Dan zaten we niet een hele week in grote onzekerheid”, zegt zijn kleinzoon.

De familie vindt het een schande dat ze pas zo laat is ingelicht. “We zijn aan het uitzoeken hoe dat toch heeft kunnen gebeuren. Hoe moeilijk kan het zijn om de familie in te lichten als je de persoonlijke gegevens hebt van iemand? Dat vinden wij zeer kwalijk.”

ZIE OOK: Hoogbejaarde Jan Koernap uit Rosmalen al twee dagen vermist, heeft medicijnen nodig

Emotionele hereniging
In het Duitse ziekenhuis werden Jan en zijn familie na ‘acht afschuwelijke dagen’ herenigd. “Dat was natuurlijk heel emotioneel. En zoals we opa kennen zat hij weer heerlijk te brommen ‘waar wij toch in hemelsnaam bleven’. Dat gaf ons de bevestiging dat het redelijk goed met hem ging. Nu is hij vooral aan het bijkomen van het avontuur dat hij heeft beleefd. Hij was erg bang omdat hij dagenlang alleen maar vreemden om zich heen had.”

In overleg met de politie is besloten het rijbewijs van opa Jan in beslag te nemen. Dat krijgt hij ook niet meer terug. “En daar staat de hele familie achter. We willen dit niet nog eens meemaken. Dit wens je geen enkel gezin toe. We kunnen nu in elk geval weer van elkaars aanwezigheid genieten, dat is het allerbelangrijkst.”

ZIE OOK: 'We zijn radeloos', familie vermiste Jan Koernap (86) met handen in het haar

Ten einde raad
Jan Koernap werd sinds vorige week woensdag vermist. Hij was voor het laatst gezien bij vrienden in Roosendaal. Familie en vrienden waren ten einde raad. De familie loofde een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip die leidde naar de vondst van de man.

print corrigeer
Publicatie: zaterdag 20 februari 2016 - 16:17
Auteur: Sebastiaan Quekel