300 liter aceton gelekt uit tank Diffutherm Hapert, chemiebedrijf krijgt 15.000 euro boete

HAPERT - Diffutherm uit Hapert moet een boete van 15.000 euro betalen, omdat het bedrijf niet had gemeld dat uit een tank liefst 300 liter aceton was gelekt. Van dat bedrag is 7500 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch maandag.

Diffutherm, een groothandel in chemische grondstoffen en chemicaliën, had begin juli 2014 last van een lek in een van zijn tanks. Hierbij kwam circa 300 liter aceton vrij. Dat is een kleurloze vloeistof die als oplosmiddel wordt gebruikt en onder meer in nagellakremover zit.

Explosief mengsel
Het chemiebedrijf meldde het lek niet aan burgemeester en wethouders van de gemeente Bladel, terwijl dit wel moest. Diffutherm betoogde namelijk dat er geen gevaar was voor het milieu, omdat de hoeveelheid aceton mee zou vallen.

De rechter verwierp het argument echter, omdat er wel degelijk gevaar zou zijn geweest. Bij 20 graden Celsius verdampt aceton namelijk. Zodra de stof in aanraking komt met de buitenlucht, kan er 'een explosief mengsel' vormen. De dag van het lek was het ruim 26 graden in de gemeente Bladel.

Lagere straf
De straf van de rechter valt wel lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist. Het OM wilde dat Diffutherm 20.000 euro zou betalen, waarvan de helft voorwaardelijk voor de komende twee jaar.

De rechter legde een minder zware straf op, omdat Diffutherm meteen na het lek de brandweer inschakelde om een schuimdeken over de weggelekte aceton te leggen. Hierdoor werd verdere verdamping beperkt. Bovendien had Diffutherm een blanco strafblad.

print corrigeer
Publicatie: maandag 22 februari 2016 - 16:37
Auteur: Yoeri Nijs