Bewakingsvideo in Media Markt nekt omstreden officier van justitie Lucas van Delft

BREDA - De omstreden officier van justitie Lucas van Delft is betrapt op het in scène zetten van een bedreiging van zichzelf. De Bredase crimefighter staat op bewakingsbeelden van de Media Markt waarop te zien is dat hij aan de kassa een prepaid-telefoonkaart aanschaft. Met die kaart deed hij eind vorig jaar onder een valse naam melding dat criminelen van plan waren hem te vermoorden.

Dat meldt dagblad De Telegraaf op basis van twee bronnen rondom het onderzoek. Door camerabeelden op te vragen van het moment dat de prepaid-kaart werd afgerekend, verscheen Van Delft vol in beeld.

Ontkenning
In eerste instantie ontkende de aanklager iets met het telefoontje te maken te hebben. Dat veranderde toen hij door de recherche met de bewakingsbeelden werd geconfronteerd.

Advocaat Taco van der Dussen, die Van Delft vertegenwoordigt, en het Landelijk Parket willen niet reageren omdat het strafrechtelijk onderzoek tegen de ervaren officier nog loopt. Van Delft zit vanwege het telefoontje al drie maanden thuis.

ZIE OOK: Mogelijk fouten gemaakt bij strafzaken zware criminelen in Brabant, onderzoek moet dit uitwijzen

In opspraak
Van Delft maakt zich mogelijk schuldig aan ambtsdwang, oftewel het in gebreke blijven in het uitoefenen van zijn werk. De officier van justitie gaf toe dat het werk hem te veel werd. Na een bomaanslag in Breda zag hij 'brokken vlees' op de grond liggen. Hij bedacht dat hij ook zo zou kunnen eindigen, waarna hij onder een andere naam melding van bedreiging deed. Daar had hij later spijt van, zei zijn advocaat.

Van Delft was niet de minste officier van onze provincie. Tenminste acht jaar lang was hij belast met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad in Brabant. Zoals de moord op Rudi Schouten in Breda. Maar ook de koelbloedige grensmoordzaak en een mishandeling door een Satudarah-lid.

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 23 februari 2016 - 07:34
Auteur: Sebastiaan Quekel