Tbs’er Fokko (52) pleegde zelfmoord in Woenselse Poort, zegt broer: ‘Hoe kon hij een wapen hebben?!’

EINDHOVEN - De 52-jarige Fokko die donderdagochtend dood werd gevonden in tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven, heeft zelfmoord gepleegd. Dat bevestigt broer Bert vrijdagochtend in gesprek met Omroep Brabant. Volgens hem heeft de zorginstelling aan alle kanten gefaald. "Hoe is het toch mogelijk dat hij een wapen had? Fokko had niet dood hoeven zijn."

Sinds 5 januari zat de 52-jarige Fokko, die oorspronkelijk uit Haarlem komt, in de Woenselse Poort in Eindhoven. De cliënt verbleef al tussen de 16 en 17 jaar in gevangenissen en forensische klinieken.

Waarvoor hij in het verleden is veroordeeld, wil Bert niet zeggen. "Ieder verhaal heeft twee kanten, maar dat hij misstappen heeft begaan en dingen heeft uitgevreten, moge duidelijk zijn."

ZIE OOK: Verboden zwangerschap en drugssmokkel bij gesloten GGZ-afdeling Eindhoven: 'Het is een zooitje!'

Over vier weken op verlof
Fokko was net uitbehandeld en zat al in het resocialisatietraject. Hij mocht over ongeveer vier weken begeleid naar buiten. Maar zover kwam het niet. Fokko hield het volgens zijn broer niet meer vol. Hij wilde samen met een vriendin uit de Woenselse Poort ontsnappen.

Dat vertelde hij afgelopen nacht nog in het laatste telefoongesprek dat hij met zijn broer voerde. "Hij vroeg mij te helpen. Een auto te regelen. Ik heb natuurlijk geweigerd en probeerde hem van het idee af te helpen. "Je staat zo buiten", zei ik tegen hem. Maar hij zag het niet meer zitten. Donderdagochtend snapte ik pas wat hij bedoelde."

LEES OOK: Twee doden bij GGzE-instelling De Woenselse Poort in Eindhoven, vermoedelijk doodgeschoten

Vriendin
Bert denkt dat de vrouw, die net als Fokko dood is gevonden, de vriendin van zijn broer was. "Ik heb hem voor haar gewaarschuwd, want ze was net als Fokko cocaïneverslaafd. Als broer dacht ik dat ze niet goed voor hem zou zijn." Maar de twee vielen volgens Bert toch voor elkaar.

Fokko vroeg zijn broer om gesprekken voor hem te bewaren op zijn computer. "Ik heb ook allerlei bandopnamen op mijn telefoon. Onder meer gesprekken tussen hem en de vrouw. Hij vroeg me die op te slaan, omdat er misschien iets zou gaan gebeuren."

Boos op politie
Bert en zijn familie zijn erg ontdaan door wat er gebeurd is en ook door de manier waarop. "Ik ben boos op de politie. Die meldde donderdagochtend dat Fokko dood was gevonden. Ik dacht dat hij pillen of zo had genomen."

Via Omroep Brabant vernam Bert dat zijn broer waarschijnlijk door kogels om het leven is gekomen en dat er ook een vrouw is overleden. "Dan valt je mond echt open", vertelt de broer geëmotioneerd. "Dat is echt geen normale gang van zaken om daar zo achter te moeten komen."

ZIE OOK: Drugsgebruik tijdens teamuitje kost acht medewerkers GGzE Eindhoven baan: 'Dit is niet te tolereren'

Schuld aan beleid
"Ik geef de schuld aan het beleid. Het is toch heel raar dat de overheid zegt dat we van onze fouten moeten leren. Maar zelf leert ze er niet van." Bert doelt daarmee op eerdere verhalen over drugs en wapens die bij forensische klinieken naar binnen werden gesmokkeld.

Dat was volgens hem in de tbs-kliniek Dr. S. van Mesdag niet anders. "Daar zat Fokko voordat hij in de Woenselse Poort kwam. Ook daar werd drugs naar binnen gesmokkeld."

'Fokko wilde beter worden'
Bert en zijn familie gaan stappen ondernemen vanwege het feit dat er een vuurwapen de kliniek in is gesmokkeld.

"Hij wilde beter worden. Hij was uitbehandeld. In wezen is hij nu dood door het falen van het beleid. Voor Fokko is het te laat, maar voor de samenleving kan ik het hier niet bij laten zitten."

print corrigeer
Publicatie: donderdag 25 februari 2016 - 21:53
Auteur: Mathijs Pennings | Sebastiaan Quekel

ReactiesSpelregels

Toon reacties