'Mijn kind is dood, mijn leven kapot', moeder geëlektrocuteerde Janneke spreekt tijdens rechtszaak

DEN BOSCH - De gemeente Boxtel en het Eindhovense Camelot Leegstandsbeheer moeten zich maandag voor het eerst verantwoorden voor de dood van Janneke van Gaal. De studente werd in januari 2013 geëlektrocuteerd tijdens het douchen. De gemeente en Camelot vinden dat ze niets fout gedaan hebben, maar daar is lang niet iedereen het mee eens.

Het onderzoek naar de elektrocutie nam meer dan drie jaar in beslag. Justitie besloot naar aanleiding van dat onderzoek om de gemeente Boxtel, als eigenaar van het pand, te vervolgen. Volgens de aanklacht hebben de gemeente en Camelot onvoldoende zorg gedragen voor de elektrische voorzieningen. Hen wordt daarom dood door schuld verweten.

'Leven kapot'
"Mijn kind is dood, mijn leven is kapot", zei de moeder van Janneke tijdens de zitting. "Er is geen kind zo aanwezig als het kind dat wordt gemist. Een niet te dichten gat in ons leven", vertelt ze.

De moeder van Janneke liet vorige week weten dat ze hoopt op gerechtigheid. 'Ik wil dat recht gedaan wordt", ze hoopt dat er een antwoord komt op de vraag wie haar dochter gedood heeft.

Afgeknipte kabel oorzaak
Tijdens de rechtszaak maandag bleek dat een afgeknipte kabel naast het huis de oorzaak is van de elektrocutie. Ook waren er geen adequate veiligheidsmaatregelen in de elektriciteitsvoorziening.

Zowel gemeente als Camelot vinden dat zij niet verantwoordelijk waren voor de stroomvoorziening en dat ze dus geen schuld hebben aan het dodelijke ongeluk. Allebei vinden ze dat ze geen fouten hebben gemaakt. "De elektrocutie was een opeenstapeling van domme pech. Kon monteur niks aan doen", zegt de deskundige die namens de verhuurder is opgeroepen.Nieuwe meterkast
In de woning was een nieuwe meterkast geplaatst, nadat er eerder een hennepkwekerij was gevonden in een caravan bij het huis. De gemeente kan niet met zekerheid zeggen of die meterkast ooit gecontroleerd is. Ook Camelot heeft de meterkast niet gecontroleerd, omdat het een moderne kast was. De leegstandsbeheerder ziet na de dood van Janneke geen reden om die werkwijze te veranderen. Janneke's moeder kan dat niet bevatten en barstte tijdens de zitting in snikken uit.

Ook nadat een bewoner meldde dat hij schokken kreeg onder de douche, vond niemand bij de gemeente of Camelot het nodig om extra onderzoek te doen. Een elektricien die Camelot op die melding afstuurde, was niet gecertificeerd. De man was eigenlijk een ict'er, die af en toe ook elekticiteitsklussen voor Camelot deed. Janneke meldde eerder ook dat er kabels loshingen, maar het is niet duidelijk wat met die melding gedaan is.


De tweede zitting volgt vrijdag.

Verslaggeefster Saskia van Heijster was bij de zaak aanwezig en deed via Twitter verslag.

print corrigeer
Publicatie: maandag 7 maart 2016 - 08:00
Auteur: Bart Elzendoorn