Waar in Breda komt deze winter het Glazen Huis? Nog even geduld a.u.b!

BREDA - Dat het Glazen Huis van 3FM in december weer neerstrijkt in Breda, weten we al bijna een jaar. Maar waar precies? Binnen een maand is de locatie bekend, belooft de Bredase wethouder Boaz Adank.

Weer net als in 2008 aan de voet van de kerk op de Grote Markt? Dat zou natuurlijk het mooiste zijn. Maar zeker is dat nog niet. Ben Houdijk van 3FM: "Er komt inmiddels meer publiek op af, wel 100.000 mensen per dag. Bovendien is het Glazen Huis fysiek ook groter geworden. En er gebeuren in de wereld vervelende dingen. Het is belangrijk dat we de veiligheid van bezoekers kunnen garanderen."  

Warm bad
In rijksmonument Lunet B in Breda werd dinsdagavond een startbijeenkomst gehouden voor Serious Request 2016. "In 2008, toen we met het Glazen Huis al in Breda stonden, werd voor ons voor het eerst echt goed duidelijk wat het project behelst. Wat de impact ervan is. Er kwamen veel mensen op af en het voelde voor ons als een warm bad. Bovendien bleek uit een onderzoek dat na afloop van Serious Request werd gehouden, dat Bredanaars positiever over hun stad waren dan voor de komst van het Glazen Huis. Dat heeft ons geraakt."

Is er interesse om het nog eens dunnetjes over te doen? Die vraag werd dus gesteld aan het Bredase stadsbestuur. "Terwijl andere steden over elkaar heen buitelden om het Glazen Huis naar zich toe te halen", vertelt een trotse wethouder Adank.

GlasLab
Hij ziet dinsdagavond hoe de eerste plannen rondom Serious Request vorm krijgen. Zo komt de NHTV Academy for Leisure met het GlasLab, het afstudeerproject van student Jeroen Koppen. "Het moet een broedplaats voor actie-initiatieven rondom het Glazen Huis worden. We willen er bijvoorbeeld creatieve sessies houden met verschillende partijen uit de stad, zoals buurtraden."

Voor welk doel er dit jaar ingezameld wordt, is net als de exacte locatie van het Glazen Huis, nog onbekend. "Het is begonnen met plaatjes draaien om geld in te zamelen. Mooi om te zien hoe hele gemeentes nu in actie komen voor stille rampen. Dus, wat het doel ook gaat zijn: kom in actie!", aldus Marquerite Patiwael van het Rode Kruis:

Bedrag
Grote vraag is wat het Glazen Huis dit jaar gaat opleveren. Waar in 2014 nog 12 miljoen werd ingezameld, stagneerde de teller vorig jaar bij 7,6 miljoen. Is de magie van Serious Request aan het afbrokkelen? "Het is geen wedstrijd", stelt Houdijk resoluut. "We wisten al die jaren al dat het bedrag niet elk jaar hoger kan worden. Er zou een moment komen dat dit niet het geval was."

"We beginnen elk jaar op nul. In een andere stad, met een ander thema. En of de eindstand nou hoger of lager is dan andere jaren, het is in elk geval steeds een heel mooi bedrag."

print corrigeer
Publicatie: dinsdag 5 april 2016 - 21:55
Auteur: Marjanka Oerlemans