Hackers actief op Avans Hogeschool in Breda

BREDA - Bij Avans Hogeschool in Breda is weer een hacker actief. In een maand tijd zijn twee keyloggers aangetroffen. Dat zijn apparaatjes die aanslagen van het toetsenbord bijhouden en bijvoorbeeld internetverkeer en wachtwoorden registreren. Inmiddels heeft Avans een student in beeld, maar het vermoeden bestaat dat het gaat om twee verschillende daders. Dat meldt Punt Avans, het onafhankelijke blad van de school, donderdag op haar website.

Met de gegevens van een keylogger is het mogelijk in te loggen als de betreffende docent en onder meer toetsen in te zien.

'Defect toetsenbord'
De eerste keylogger werd door een ict-medewerker ontdekt. "We kregen een melding van een defect toetsenbord en toen bleek er een keylogger tussen het toetsenbord en de pc te hangen", zegt Jeffrey Janssen, adjunct-directeur van de Diensteenheid ICT en Facilitaire dienst.

De andere keylogger is gevonden door een oplettende docent. Beide keyloggers zaten bij de computers van een digitaal schoolbord.

Eerdere fraude
In 2012 probeerde een student ook te frauderen met behulp van keyloggers. "Het risico dat zoiets gebeurt, is dus niet heel groot", meent Janssen. "Maar als we er in een maand tijd twee vinden, gaan alle alarmbellen wel rinkelen."

"Studenten kunnen precies zien welke docent op welk moment gebruik gaat maken van een digitaal schoolbord. Dat is momenteel de achilleshiel van onze organisatie", zegt Janssen.

Laptop
Avans heeft na het incident in 2012 zoveel mogelijk mobiele werkplekken uitgerold. Op een laptop is het moeilijker om ongezien een keylogger aan te sluiten.

De gegevens op de keyloggers zijn uitgelezen en mede op basis daarvan en camerabeelden van de omgeving is nu een dader in beeld.

Student
Avans heeft inmiddels met de student gesproken, maar hij ontkent. Janssen: "We beschikken over veel indirect bewijs en gaan nu met de jurist van Avans bekijken wat de verdere mogelijkheden zijn"

Wie de andere keylogger zou hebben geplaatst, is nog niet duidelijk. De hogeschool heeft de politie nog niet gewaarschuwd.

Maatregelen
Avans heeft maatregelen genomen om hacken tegen te gaan. Zo controleren ICT-medewerkers wekelijks alle computers van de digitale schoolborden en letten ze extra op kapotte apparatuur. Ook wordt de bekabeling in lokalen zoveel mogelijk afgedekt,zodat er geen keyloggers tussen geplaatst worden.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 7 april 2016 - 10:09
Auteur: Robert te Veele