Duif veroorzaakte enorme stroomstoring in Brabant: 22.500 huishoudens bijna uur zonder stroom

WAALWIJK - Grote delen van Waalwijk, Oudheusden, Sprang-Capelle, Aalburg, Loon op Zand en Werkendam zijn zondagmiddag getroffen door een grote stroomstoring. 22.500 huishoudens zaten een klein uur zonder elektriciteit. Rond halfzes was de storing weer verholpen, meldde een woordvoerder van Enexis tegen Omroep Brabant.

Volgens Enexis-woordvoerde Loek de Lange zou de storing veroorzaakt kunnen zijn door een duif. Of dat werkelijke zo is wordt onderzocht. "Het kan zo zijn dat een dier kortsluiting veroorzaakt in een open elektriciteitsveld  met trafo's die de stroom omzetten. Dan raakt hij twee punten en veroorzaakt kortsluiting. Dat kans dat dat gebeurt is heel klein, maar het kan wel. Het verhaal dat de storing is veroorzaakt door een duif die tegen een elektriciteitsdraad vliegt klopt niet. Dat kan alleen als zo'n duif tegelijkertijd de grond raakt".

Liftopsluitingen
Vanwege de stroomstoring kwamen meerdere mensen vast te zitten in de liften. Bij de brandweer kwamen meerdere meldingen binnen van zulke gevallen, zoals in een flat aan de Meester Troelstrapark in Waalwijk en in een gebouw aan de Fazant in Sprang-Capelle. Deze mensen zijn inmiddels bevrijd.

Cafetaria Catering Ophorst in Sprang-Capelle heeft vanwege de stroomstoring de deuren moeten sluiten. Ook de McDonalds in Waalwijk ging dicht.Telefoonstoring
Vanwege de stroomstoring kunnen mensen uit Waalwijk hinder ondervinden bij het gebruik van de mobiele telefoon, zo meldde KPN aan haar klanten. “Wij verwachten de storing rond 21.00 uur te hebben opgelost. Onze excuses voor het ongemak”, luidt het bericht.print corrigeer
Publicatie: zondag 24 april 2016 - 16:59
Auteur: Sebastiaan Quekel