Privacy in jeugdzorg slecht beschermd: ‘Mensen zonder beroepsgeheim vragen medische dossiers op'

EINDHOVEN - Door een gebrek aan duidelijke privacyregels worden de persoonsgegevens van jongeren en ouders in de jeugdhulp onvoldoende beschermd. Hierdoor weten gemeenteambtenaren en jeugdhulpmedewerkers niet goed hoe ze met de verwerking hiervan om moeten gaan, waardoor gevoelige informatie gemakkelijk op straat kan komen te liggen. Dat stellen zes belangenorganisaties in de jeugdhulp in een maandag verschenen onderzoek.

Eerder bleek al uit onderzoek van Omroep Brabant dat sommige gemeenten slecht omspringen met de privacy van kinderen. Een zorgbestuurder luidde bij deze omroep de noodklok. De privacy van kinderen in de jeugdzorg in Midden-Brabant zou volgens hem in gevaar zijn.

Beroepsgeheim
Volgens de onderzoekers delen ambtenaren gevoelige informatie met elkaar over onder meer de hulpverlening en diagnoses, gewoon via onbeveiligde e-mails. Ook binnen de jeugdhulp gaat het mis met de uitwisseling van informatie.

ZIE OOK: Privacy jeugdhulp onder de loep na zorgelijke signalen, onderzoek gestart bij 41 gemeenten

“Het is voor jongeren en ouders volkomen onduidelijk waar hun dossier is en wie er toegang heeft tot hun informatie. Medische dossiers worden opgevraagd door mensen zonder beroepsgeheim'', aldus de onderzoekers.

Onzorgvuldig
Het rapport werd opgesteld door LOC Zeggenschap in zorg, Ieder(in), LPGGz, Ouderkracht voor 't Kind, UW Ouderplatform en Zorgbelang Nederland. Zij pleiten voor een aanpassing van de regelgeving binnen de gehele jeugdhulp.

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde onlangs al dat gemeenten onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Sinds begin vorig jaar hebben gemeenten er nieuwe taken bijgekregen op het gebied van onder meer jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning.

print corrigeer
Publicatie: maandag 25 april 2016 - 11:10
Auteur: Sebastiaan Quekel