Brabantse vluchtelingenscholen barsten uit hun voegen: 'We kunnen ze moeilijk op het dak zetten'

STEVENSBEEK / EINDHOVEN - Brabantse vluchtelingenscholen barsten uit hun voegen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Met de groei van het aantal asielzoekers groeide het afgelopen jaar ook het aantal kinderen in azc's dat onderwijs nodig heeft. Voor de scholen die dit onderwijs moeten verzorgen, is het niet meer te behappen.

Omroep Brabant vroeg aan alle Brabantse onderwijsinstellingen die les geven aan nieuwkomers of zij een wachtlijst hebben. Dertig scholen beantwoordden onze vragen. Zes van hen geven aan nu al een capaciteitsprobleem te hebben. Nog eens vier scholen verwachten in de nabije toekomst in de problemen te komen.Lessen op de gang
Fluisteren moet je overal op De Wereldwijzer in Eindhoven. In de lerarenruimte, in de spreekkamer van de directrice, zelfs op de gang wordt lesgegeven.

De Wereldwijzer begeleidt kinderen in de basisschoolleeftijd bij het leren van de Nederlandse taal en op andere manieren bij het instromen in het reguliere basissonderwijs. Sinds de toestroom van asielzoekers vorig jaar hard groeide, kan de school het nauwelijks meer behappen.


Schommelingen
Ook op middelbare scholen die kinderen uit azc's onderwijzen, voelen ze effecten van de toenemende aantallen. En meer dan dat: de schommelingen in die aantallen.

"De ene maand komen er een hele hoop leerlingen bij en de volgende maand zijn het er opeens weer een stuk minder. Dat vergt wel de kwaliteit om snel te kunnen schakelen", legt Dave Arts van middelbare school Metameer in Stevensbeek uit.

Grote school
Metameer is een grote school, met meer dan 2000 leerlingen. Naast vmbo, havo en vwo bieden ze ook onderwijs op maat aan kinderen die in het nabijgelegen azc wonen.

Over het algemeen hebben de school en haar leerlingen vooral goede ervaringen met de kinderen van het azc. Maar met de groei van hun aantal, groeien ook de uitdagingen.De wachtlijst is het langst op het Tilburgse Schakelcollege. 26 kinderen konden daar in april niet meteen op school terecht. In het middelbaar onderwijs leken de problemen eind april/begin mei - toen wij de vragenlijsten lieten invullen - groter dan in het basisonderwijs.


print corrigeer
Publicatie: maandag 23 mei 2016 - 06:00
Auteur: Mattijs Smit