200 miljoen euro voor noodlijdende varkensboeren

EINDHOVEN - De varkenssector kan een steunpakket ter waarde van 200 miljoen euro tegemoet zien. De Rabobank, het ministerie van Economische Zaken en boerenorganisaties hebben een plan opgesteld voor de in zwaar weer verkerende sector.

Veel varkensboeren draaien momenteel met verlies. Ongeveer één op de drie varkensbedrijven in Brabant is niet meer levensvatbaar, zei provinciebestuurder Anne-Marie Spierings (D66) eerder bij Omroep Brabant. Ze voert gesprekken met boerenorganisatie ZLTO om deze bedrijven te helpen stoppen.

De via Boerderij.nl uitgelekte plannen moeten ervoor zorgen dat varkenshouders binnen vijf jaar weer een gezonde bedrijfsvoering kunnen hebben. De eerste resultaten zullen volgens het plan ook dit jaar al merkbaar zijn. Een zegsvrouw van de Rabobank bevestigde het steunplan.

ZIE OOK: Varkensboeren gaan actievoeren voor lagere kosten

Uitbreidingsplannen
Het geld wordt onder meer gebruikt voor uitbreidingsplannen van varkensbedrijven en om varkenshouders die er noodgedwongen mee stoppen tegemoet te komen. De boeren die overblijven zouden volgens het plan gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de gebouwen van gestopte boeren.

Leden van vereniging voor varkenshouders POV stemmen maandag tijdens de algemene ledenvergadering over de plannen.

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 27 mei 2016 - 23:24
Auteur: Sebastiaan Quekel