Mannen nemen basisschool over: 'De balans moet weer terug'

TILBURG - Er is (bijna) geen vrouw meer te bekennen op basisschool Helen Parkhurst in Tilburg, de mannen zijn vandaag de baas. Geen paniek, de bezetting is vriendelijk en bedoeld om meer aandacht te vragen voor meer mannen voor de klas. De dames hebben studiedag, de mannen geven les.

Je hoort veel vaker 'juffrouw', dan 'meester' als kinderen op de basisschool wat willen vragen aan de leerkracht. Daar moet wat aan gebeuren vinden de mannen van Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Tilburg. De hele schooldag draait daarom om mannendingen. Een Nieuw-Zeelandse haka, snorren en baarden, een mannenhoek. De mannen nemen vandaag het roer over.

Volgens de initiatiefnemers blijkt uit onderzoek dat kinderen (en ouders) hun schooltijd anders beleven als er een man voor de klas staat. "De balans moet weer terug in de teams. Zo hebben mannen over het algemeen meer affiniteit met het gebruik van ICT in het onderwijs, communiceren ze anders, relativeren over het algemeen meer en gebruiken meer humor in hun taal. Jongens op hun beurt voelen zich vaak meer aangesproken door mannen. Zij zijn voor hen een inspiratiebron."

Mannenenergie
Dinsdag kriskrast Omroep Brabant door de gangen van de Helen Parkhurst-school in Tilburg waar de mannen, als voorbeeld, de zaak voor één dag overnemen. De mannen daar zijn er helemaal klaar voor. “Het is belangrijk dat ook de mannenenergie rondgaat door de scholen. Veel leerlingen hebben daar behoefte aan”, aldus één van de deelnemers.

En aan energie ontbreekt het niet. Vroeg in de ochtend bulderden de mannen al mee met een haka, een ceremonieel volkslied van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland waar vooral erg hard in geschreeuwd wordt.print corrigeer
Publicatie: dinsdag 21 juni 2016 - 07:58
Auteur: Rob van Kaathoven