Dit doet Brabant tegen jihadisme en terrorisme

EINDHOVEN / NUENEN - De angst voor terroristische aanslagen is nog nooit zo groot geweest als nu. Met de terugkerende Syriëgangers en de aanslagen in Brussel in het achterhoofd, wapent Brabant zich tegen jihadisme en terrorisme.

Dat bewapenen gebeurt niet in het bijzonder met tanks, machinegeweren of gevechtsvliegtuigen. De politie, gemeenten, jongerenwerkers, scholen en andere instanties willen vooral voorkomen dat mensen in Brabant extremistische gedachten ontwikkelen.

Sito Panchoe is bestuurslid van de wijkraad in de Eindhovense wijk De Bennekel, qua achtergronden van de bewoners één van de meest diverse wijken van de provincie.

Betere positie in de maatschappij
"Wij hebben dagelijks te maken met kansarme jongeren. Als zij geen uitzicht hebben op werk of een betere positie in de maatschappij, is het sowieso lastig voor hen om op het rechte pad te blijven."

In het geval van moslimjongeren die met extremistische geloofsgenoten in aanraking zouden kunnen komen, kan dat verregaande gevolgen hebben. "Maar," zegt Panchoe, "zelfs dan is het vooral belangrijk om met hen in gesprek te blijven. Praat erover. Maak het bespreekbaar."

Samenwerking
In Oost-Brabant pakken ze het groot aan. Veertig gemeenten werken onder de noemer 'Programmaraad Jihadisme en Radicalisering'. Samen met politie, justitie en andere instanties strijden ze tegen jihadisme en terrorisme.

Burgemeester Maarten Houben van Nuenen is voorzitter van de programmaraad. "Op dit moment is er in Oost-Brabant gelukkig niet zo heel veel aan de hand op dit gebied. Dat willen wij graag zo houden," vertelt Houben. "Dat lukt het best door te voorkomen dat mensen radicaliseren."

Baliemedewerkers en leraren
Momenteel worden honderden Brabantse wijkagenten, baliemedewerkers van gemeenten en leraren getraind om radicalisering eerder op te merken. Ook worden zij bijgespijkerd over hoe ze daar vervolgens mee om moeten gaan.

Want als mensen eenmaal geradicaliseerd zijn, dan is de weg terug heel lastig. "Daarom is ons belangrijkste speerpunt om radicalisering op tijd te signaleren en er meteen op in te springen. Het is een stuk makkelijker om met veertig gemeenten samen uit te vinden hoe dat moet, dan wanneer we dat allemaal afzonderlijk zouden moeten bedenken."

print corrigeer
Publicatie: zondag 26 juni 2016 - 14:00
Auteur: Mattijs Smit