CDA wil extra debat over noodsteun na hagelschade: 'Dit is een ramp met veel menselijk leed'

DEN BOSCH - CDA Brabant wil dat er een extra debat komt over steun aan gedupeerden van het noodweer in Zuidoost-Brabant. Het verzoek wordt vrijdag besproken. Als Provinciale Staten het goedkeurt, wordt het debat dezelfde dag nog gevoerd.

De partij wil dat er opnieuw gepraat wordt over de noodsteun, omdat gedupeerde ondernemers, burgers en verenigingen nog steeds in grote onzekerheid zitten. Het CDA wil dat er nog voor de bouwvakantie en het politieke zomerreces meer duidelijkheid komt. Het gaat allemaal te langzaam, vindt de partij.

LEES OOK: Dak eraf! Kringloopwinkel Valkenswaard nog weken dicht na noodweer

Concrete hulp
In het debat wil het CDA het hebben over wat de provincie kan doen om te helpen. Het gaat niet alleen om financiële hulp, maar ook om steun voor boeren die met hun bedrijf willen stoppen. De partij wil vooral weten wat er concreet kan gebeuren.

LEES OOK: Waterschade in Zuidoost-Nederland kan oplopen tot miljard

Het kabinet heeft eerder laten weten dat er geen extra geld naar Zuidoost-Brabant gaat.  Staatssecretaris Martijn van Dam zegt dat de wetten voor steun niet voor dit soort situaties gelden. Hij verwees de boeren naar hun verzekering.

‘Groot menselijk leed’
CDA Brabant is met Tweede Kamerleden op bezoek geweest in Luyksgestel, een van de plaatsen die door de storm werd getroffen. De politici zeggen dat de schade en het menselijk leed heel erg groot zijn. Volgens hen is er sprake is van een ramp en moet de overheid helpen.

print corrigeer
Publicatie: donderdag 14 juli 2016 - 11:47
Auteur: Jolien van de Griendt